Predstavitev Hatsan Vortex
 • cinci
  Posts: 184
  Najprej opravičilo. Zavedam se, da je tole forum trgovine Rojal, kjer predvsem govorimo o njihovi ponudbi. Rok, oprosti! Mislim, da si občasno tudi konkurenca zasluži malo pozornosti... :D

  Že v enem prejšnjih postov sem omenil, da je tudi Hatsan z letošnjim letom nadgradil svoje zračne puške s piston sistemom. Serijo so poimenovali Vortex.
  Po mojih informacijah so zaenkrat nadgradili modele 80,90,125, vgrajujejo pa štiri različno močne (dolge) pistone.

  Usekan, kot sem, sem seveda takoj sklenil, da to pa je treba preverit. Glede na to, da v zbirki nimam nobene puške kalibra 6,35 in glede na to, da mi je od vseh Hatsanovih modelov najbolj všeč verzija 125 Sniper, je bila torej logična izbira 125 Sniper 6,35.

  No, pa začnimo: OUT OF THE BOX - PRVI VTIS

  V paketu so puška, jermen za nošenje, bipod, trije nastavki za podaljšanje kopita, ključek za nastavitev prožilca in univerzalna navodila za vse Hatsanove puške (ki so konkretno za Sniper pomanjkljiva). Vse, kar se da, je namontirano na puški (glej sliko 1). Optika ni zraven!
  Puška sama me pravzaprav po "lepoti" ni pretirano navdušila. Sicer sem malo pristranski, saj še vedno prisegam na les, vendar sem tudi med sintetičnimi kopiti videl že kar nekaj lepših (npr. Socom, CFR,...). Je pa kljub temu zelo ergonomsko in lepo prilagodljivo. Nastavljiva ličnica, podaljški kopita (ki mi konkretno pridejo zelo prav, saj imam dolge roke). Osebno sem vesel, da ima puška merke, saj včasih pridejo prav.
  Skupna dolžina puške je 123,5 cm + 2 cm podaljškov. Dolžina moje je torej 125,5. Od preloma do konca cevi je 49,5 cm, telo ima 40 cm.
  Vse navedeno je enako kot pri "standardni" 125 Sniper, razlika je le v oznaki (glej sliko 2)...
  photo1.JPG
  1576 x 517 - 193K
  photo2.JPG
  1632 x 534 - 218K
 • cinci
  Posts: 184
  PRVO STRELJANJE

  Ok, sem rekel, pa te preiskusimo. Glede na tovarniške karakteristike, naj bi bila tole prava zver (245m/s v 6,35 kalibru). Temu primerno sem se pripravil na prvo napenjanje. IN - hudirja, napenjanje je prava šala. Ker sem že napenjal kar nekaj močnih vzmetnic in piston pušk (npr. Trail XL), sem takoj rekel, opa, tole se pa Turki malo hecajo z močjo...
  Ajde, namerim, sprožim. Šibek pok, majhen trzaj. No, še en dokaz, da tole ni ravno to, kar propagirajo, sem rekel. Nič zato, saj itak ne potrebujem premočne puške. In sem se posvetil nastrelitvi.

  Puško sem testiral na 9 metrov (žal je zima in sneg, obsojen na notranjost). Streljal na merke stoje brez naslona. Kljub teži 4,1 kg puška zelo naravno leži v rokah in mnenje o kopitu sem kmalu močno popravil. Merki so lahko nastavljivi, niso pa ravno presežek kvalitete. Nastrelitev je bila hitro gotova, potem sem se začel ukvarjati z nastavitvijo prožilca. KOt je vidno na sliki, ima prožilec dva vijaka, s katerima je možno uravnati tako dolžino hoda, kot tudi trdoto proženja. Nastavitev vzame nekaj časa, saj po mojem občutku vijačenje na trdoto in hod deluje nekako nezvezno. Opozorilo - prožilec se da v skrajni fazi nastaviti tako, da sproži že na dotik. Na srečo ima puška avtomatsko varovalko (ki je lahko tudi ročna), sicer bi en strel odletel popolnoma nekontrolirano...

  No, potem sem začel streljati v tarčo. Na sliki je 30! strelov. Robovi so ostali od nastrelitve in nastavljanja prožilca. Premer grupe je nekje cca. 4cm.
  To pa je ravno premer tarče na indoor plinkerju, ki resetira račke. In sem ustrelil vanj. NAPAKA! Na 9m je zadetek zvil kovino. Zapognil jo je tako nazaj, ker sem zadel levo od sredine, pa jo je zvil tudi po osi. OPA, tole pa je zgleda vseeno močnejše, kot da občutek pri streljanju. Ajde, gremo na kronograf.
  photo4.jpg
  320 x 272 - 24K
  photo3.jpg
  320 x 167 - 12K
 • cinci
  Posts: 184
  TEST MOČI:
  Kot rečeno, me je presenetil učinek na plinker (glej sliko). Pa sem vzel kronograf in ajde na test. Testiral sem (kot vse ostalo prej, se oproščam, ker nisem prej povedal) JSB Exact King teža 1,645 grama(glej sliko). Čez kronograf sem spravil 20 strelov. 15 x218 m/s, 3x 217 m/s, 2x219 m/s. Torej zelo konstantno. Potem pa sem se lotil računanja in lej, lej, 39 J!!!! Uffff. Glede na občutek, popolno presenečenje.

  ZAKLJUČEK:
  Nehote sem večkrat pomislil in primerjal puško s Crosman Trail XL, ki sem jo imel sicer v 5,5 kalibru. Definitivno je Trail lepši, deluje bolj resno. Glede natančnosti na podlagi streljanja na 9m težko ocenjujem, sploh ker gre za različna kalibra. Toda zaenkrat bi rekel, da sta si puški konkurenčni. Zagotovo pa je natančnost lažje izkoristiti pri Hatsanu. Zahteva manj "strelca", artilerijski prijem ni nujen za prijetno streljanje. Blažitev tresljajev je namreč bistveno boljša, prvič sem pri tej puški tudi res začutil prednost pistona! V prid Hatsana so še merki in sani za montažo optike (ima tako 11mm s stoperjem kot 20mm).
  Hatsanu v prid gre tudi prilagodljivost kopita in predvsem prožilca. Nenazadnje je Hatsan Sniper tudi znatno tišja, kljub nekoliko večji moči od Traila (kolikor vem, ima Trail XL v 6,35 kalibru cca. 36J).

  Seveda, kako dolgo bo puška dobro delovala, NE VEM. Izkušenj ni. Pri vzmetnicah Hatsan ni bil ravno na dobrem glasu. Prehuda moč je terjala davek in menda so vzmeti kar rado pokale. Kako bo s pistonom, ne vem. Po nekih nepreverjenih informacijah naj bi šlo celo za Crosmanov piston.

  No, tako smo prišli do najslabše stvari pri tej puški (velja za Slovenijo) - poprodajni (in prodajni) servis. NOLD, uradni zastopnik za Hatsan pri nas je žal slab zastopnik. Servis je katastrofa, za rezervne dele ne skrbijo, kontakt s Hatsanom v Turčijo ne pomaga (odvrnejo, naj se obrnemo na Nold). Tukaj je ROJAL absolutni zmagovalec, ne glede na to ali gre za Crosmana, Gamo, Evanix, FX,.. Ne govorim na pamet, fantje iz Rojala so mi vedno hitro in učinkovito rešili problem, Nold žal ne. Bog ve, kdaj bodo pri Noldu sploh pogruntali, da obstaja Vortex....
  photo5.jpg
  320 x 250 - 72K
  exact-king.jpg
  419 x 352 - 99K
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  torej si jo pri noldu naročil? kakšna je cena pa dobava?
 • cinci
  Posts: 184
  Kakšen Nold, saj sem napisal, da dvomim, da sploh vedo, da je Hatsan šel v piston :)
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  Vortex naj bi se zdruzil z hatsanom... tako da jim on sedaj izdeluje svoje pistone (prej so jih imeli od crosman) . Kolikor jaz razumem stvar je isto kot gamo-bsa.. totalno druga znamka ma dela za isto firmo
 • lovski
  Posts: 67
  Pohvalno!! Dobro narejena predstavitev puske :D
  Mimogrede.. kako se ti zdi kaliber 6,35mm proti 5,5mm kalibru?
 • DamijanS
  Posts: 144
  http://www.youtube.com/watch?v=o1vygk-C6Hc
  Za povsem običajnega uporabnika in out of the box test natančnosti na 25yrd, 50yrd in prebojnost na 25yrd. Moram reči da puška ni napačna investicija...
 • matjaz
  Posts: 151
  Dej cinci malo obrazloži cel nakup, ali si jo naročil in si čakal, ali so jo imeli na zalogi, ker sem jaz v fazi nabave nove zračne puške, sej ne da Crosman Trail nisem zadovoljen, sam tko kot vsak airgun ljubitel nikol ni dovolj orožja :).
  Sicer me zelo zanima Diana 54 airking, sam je isti problem s koptex-om, kot ti praviš za Nold. Me pa hatsan od nekdaj zanima, samo skrbela me je vedno jeklena vzmet, ker prerade pokajo.
  so pa rojalovi majstri v vrhu slovenske ponudbe (imam tudi pravo orožje tko da poznam slo sceno). S 4 puškami kupljenimi pri njih pomoje ne bodo jezni če kupim eno drugje ;)
 • PanterPanter
  Posts: 592
  Kdo pa ve :wink: :mrgreen:

  cinci,zanimiva predstavitev in kot vedno pohvalno!
  lp,Panter
 • cinci
  Posts: 184
  said:

  Dej cinci malo obrazloži cel nakup, ali si jo naročil in si čakal


  Kjer sem kupil, je bila na zalogi in je kolikor vem, še vedno. Tako da je bila en teden po naročilu že v mojem naročju. Iz spoštovanja do Rojala pa ne bom javno objavljal, kako in kaj. Poleg Hatsana je v tej trgovini na voljo namreč tudi večina Rojalovega asortimana, pa ni na mestu, da tu propagiramo konkurenco.
 • matjaz
  Posts: 151
  Glej vse spoštovanje do rojala! Še enkrat bom poudaril, da so res fantje na mestu! Samo ne vidim kaj je narobe, da bi objavil kje si kupil, sej če oni ne držijo Hatsan pušk jih je treba žal kupovati drugje! Jz sm danes naročil weihrauch HW97, pa bi jo rajši šel iskat v rojal, samo če jih nimajo sem jo pač moral naročiti drugje. (rok dejte še kakšno diano v ponudbo pa ste zmnagal!) Dej cinci mi vsaj na ZS pošlji v kateri trgovini si dobil Hatsan!
 • Rok
  Posts: 1,745
  Žal nismo uvozniki za Hatsana niti za Weihrauch.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • cinci
  Posts: 184
  Danes je končno sonce pogrelo,snega ni. Je bilo takoj treba izkoristiti za test Hatsana.

  Zaenkrat sem uspel testirat na 25m. Najprej sem preverjal raztros, streljal kleče z naslonom roke (slika 1). V tarči je 10 strelov, raztros cca. 2,5cm.
  Potem sem se za prikaz neproblematičnosti streljanja odločil, da odstreljam 10 strelov stoje brez naslona. Rezultati so na sliki 2. Ker zraven nisem dal primerljivega predmeta ali metra - tarča je premera 15cm, grupa je v premeru 6cm. Glede na to, da nisem ravno Debevec, mislim, da rezultati dobro kažejo, kako dobra je puška. Tudi s PCP primerljive teže (puška skupaj z optiko ima 5,5 kg) kaj dosti boljših rezultatov ne bi naredil.

  Testiral sem še prebojnost, v bukovo desko se je diabola 1,5 cm globoko (na 25 m). Za kaliber 6,35 več kot dostojno.

  Definitvno vredno nakupa!
  tarca2.JPG
  640 x 480 - 97K
  tarca1.JPG
  640 x 480 - 97K
 • PanterPanter
  Posts: 592
  said:

  Vortex naj bi se zdruzil z hatsanom... tako da jim on sedaj izdeluje svoje pistone (prej so jih imeli od crosman) . Kolikor jaz razumem stvar je isto kot gamo-bsa.. totalno druga znamka ma dela za isto firmo
  seveda moraš omeniti kateri vortex ti imaš v mislih??
  Upam da nemisliš vortex ki izdeluje optiko!
  Kot je omenil cinci je baje res tako,da naj bi bila hatsanov piston in crosmanov piston iste izdelave. ( vir: gta forum)
  Sedaj,če pomislimo da je temu res tako,potem bi naj bilo vredu,saj crosmanov piston ni slab in dosedaj ni bilo nikakršnih težav s njim,tako da upam da bo s vortexom isto!!

  Moj favorit je striker 1000 vortex,ker za malo denarja 117€ si upam tudi jas preiskusiti kako deluje tale zadeva :D
  Če slučajno piston zataji,pa obstaja vzmet,zato pa so v NOLDU sigurno slišali :twisted:
  lp,Panter
 • cinci
  Posts: 184
  Evo, med prazniki sem kljub strašno mrzlemu in snežnemu vremenu uspel napraviti še en test, steljanje na slabih 50m. To je razdalja, na kateri sem še uspel narediti korekcijo samo z dvigom križa (optika 4-16x44 Nikko Stirling Nighttheatre). Ja, je le 6,35 kaliber..
  Najprej sem opazil, da puška "reagira" na mrzlo vreme. Puška je bila dolgo časa v avtu na komaj malo nad nič stopinj celzija. Sicer nisem imel s sabo kronografa, toda prvih 20-30 strelov je na 50 m streljala tolkla občutno nižje (cca 8cm). Potem se je očitno plin v pistonu segrel od napenjanja in sproščanja, in zadetki so začeli padati višje. S križem v najvišji možni poziciji sem zadeval ravno želen cilj, ko je bila puška "ogreta". Zato predvidevam, da so rezultati, ki sledijo, "realni".
  Torej, streljanje stoje z naslonom telesa na zid (alfa159 je že pri gami 1250 spraševal, če obstaja kako ime za ta položaj :)). Po treningu in ogrevanju pistona, sem se lotil enega ostanka smrekove colo debele deske, kjer je grča služila za tarčo. Šest strelov (mislil, sem jih narediti pet, sem se uštel pri štetju), grupa odlična. Zadetek v grčo se je odbil, vidi se sled svinca v sredini, zadetek tik ob grči je naredil manjšo luknjico in se odbil, ostali zadetki ob grči pa so se že zarili v les.
  Ker grča ni pravi kazalnik prebojnosti, sem to isto desko napadel še na drugem koncu. Sredinski zadetek se je ustavil v lesu tik pred prebojem, robni zadetek je desko prebil (ravno na tem robu je deska malo tanjša). Izmeril sem, da je torej standarnda JSB svinčena diabola na 50m prebila 2,3 cm.
  Me je tako zeblo v prste, da sem potem odnehal. Pa s tem tudi končal zapis o tej puški. :)
  photo2.JPG
  640 x 480 - 59K
  photo3.JPG
  640 x 480 - 105K
  photo.JPG
  640 x 480 - 143K
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  ej zakon grupa!! Bravo! Sam glede prebojnosti... tista deska j bla ze mal pojeta od lesnih crvov? Kr so mi padle v oci luknjice pa vrtine :)
 • cinci
  Posts: 184
  Ja, rob deske je res bolj napaden. Tam na sredi, kjer ni prebilo, pa je boljša. Sem razklal desko, ker sem hotel podobno izmerit, kot si ti pri svoji z jeklenimi naredil. Samo je bila diabola tako blizu roba, da mi ni uspelo lepo prikazat.
  Je pa s temi prikazi preboja deske vedno problem, ravno zaradi takih zadev....
  Ne glede na to pa moram priznati, da me ob tolikšnem kalibru prebojnost preseneča.
  Vidim, da tebe mraz in sneg pa nič ne moti, a? Teraš svojo puškico v vseh pogojih...
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  ma na to daljavo res kapo do za prebojnost l! puška kot se če! natančna ,močna in še v tem kalibru... pravi top :D
  ja, jst ne dam miru moji hunterci hehe :D sva že kar dobra prjatla ratala :lol: se redno objemava :lol:
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  ti samo si me pa presenetil ko si napisal da si prišel do ugotovitve da pišton reagira na mraz... kr naj bi bil kar konstanten v vseh pogojih (pišejo proizvajalci)
  bonusi pištonov:
  -lahko pustiš puško napeto čez noč (brez strahu da bi oslabela)
  -bistveno manj vibracij ( odsun samo v eno stran)
  -tišja puška
  -naj nebi reagirala na vremenske pogoje ( se pravi to bo treba ovreči)
  -naj bi imel življensko dobo daljšo kot vzmet
  no tukaj so še v angleščini + tut strip :D http://www.topairgun.com/product/PY-2049-4164
 • cinci
  Posts: 184
  Moraš vedet, da je puška pred streljanjem stala čez noč v avtu, sicer v torbi, ampak to noč je padal sneg. Praktično sem jo imel čez noč pod nulo. Se je piston torej dobro ohladil. Kot rečeno, prvih nekaj strelov se ji je poznalo, potem pa je tudi na +3 lepo tekla ( kar se vidi). Skratka, kar zanimiv puskus, čeprav ne ravno nameren. Mi je pa žal, da je nisem izmeril, ker govorim samo po občutku.
  Me prav zanimajo izkušnje drugih lastnikov piston, igt,... Pogonov.


  Mimogrede, vidim, da ima zdaj že res veliko proizvajalcev gas ram. Vsi španci, torej poleg Gamo še Norica in Cometa, weichrauh, walter,.. Kaže, da je to postala glavna pot razvoja, morda sčasoma samostojna veja pogonov. Od prvakov la diane še nisem zasledil?
 • greenhorn
  Posts: 72
  said:

  Najprej sem opazil, da puška "reagira" na mrzlo vreme.  Seveda reagira. V cilindru je plin (dušik), ki je podvržen osnovnim zakonom termodinamike. Eden izmed njih pravi:

  Notranja energija idealnega plina je odvisna samo od absolutne temperature in ni odvisna od tlaka ali prostornine.
  Po domače: pri nižji temperaturi -> nižja energija

  Naprimer: Kinetična energija molekule plina pri ničli je 4x10 E-21 J , pri 100 stopinjah pa 5x10 E-21 J

  :oops:
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  ja samo saj pravim... proizvajalci in prodajalci govorijo da ne reagira...
  npr crosman:
  - Smoother cocking
  -Smoother shooting
  -No spring torque
  -No spring fatigue, even if you leave it cocked for hours
  -Functions perfectly in cold weather
  -Lasts longer than a metal spring
  v praksi se potem marsikatera stvar izkaže za drugačno ( zato pa imamo forum, da delimo mnenja in izkušnje UPORABNIKOV kar za moje pojme najbolj šteje)
 • cinci
  Posts: 184
  Mislim, da se tale "functions perfectly in cold weather" v tem opisu pojavlja zaradi tega, da ne bi površni bralec pomislil, da je to pogon, ki je ekvivalenten Co2 puškam. Ne trdi namreč, da deluje enako v vseh vremenskih pogojih, ampak da dobro deluje v vseh razmerah. Kar seveda za co2 puške ne drži...

  Greenhorn, hvala za fizikalno podlago. Morda sem pregrobo zapisal. Presenečen sem bil, da je tolikšna razlika....
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  Jaz sem testiral cometo fenix 400 ( mrzlo :-) ) in moram rec d sm prvo pomislil da mi je feder pocil kr je bila tolk svoh da ni za verjet! Pol ko sem jo par ur pustil v hisi so bili pa drugacni rezultati ( nisem mogel verjet da se mraz res toliko pozna). Res da je vzmet in ne piston sam hocem povedat da je pri fedru res ocitna razlika al je mrzlo al ne.
 • cinci
  Posts: 184
  No, hudirja. Smo nehote našli nov test :D
  Bomo morali pri vseh prebojnostih, hitrostih, ..., navesti še temperaturo puške :cry:
 • DamijanS
  Posts: 144
  Če bi dejansko bil pikolovski bi vsekakor moral navesti tudi vlago... Normalno d aje tudi jeklo (kovine na sploh) podvrženo fizikalnim vplivom, ne razteza se enako pri -5 in +25°C. Tudi PCP sistem se v mrazu ohladi do te mere, da ti lahko zmanjka tudi deset uporabnih strelov, plini se pač krčijo, prav tako kot se jeklo. Verjetno vsi veste tisto zgodbo o tračnicah in razdelkih (nobena železniška proga namreč ni neprekinjeno povezana, ker bi se v vročini dobesedno ukrivila).
  Kar se pa marketinga tiče pa vsi vemo tisto o pralnih praških... Predvsem se izpostavlja, da ima nitro piston bolj "tekoče" delovanje in tišji cikel, ampak o tem in podobnem smo že prepisali kar nekaj člankov.

  Kar se pa tiče testiranj, me pa prav navduši, da se končno praktično prikazuje moč in predvsem zmogljivosti pušk z nazornimi primeri, tudi če gre za negativne izkušnje, predvsem slednje pa upam, da se bodo uporabniki odzvali z primernimi prispevki. Te namreč niso ravno zaželjene.

  Kar tako naprej, lep pozdrav, Damijan
 • cinci
  Posts: 184
  Kot lahko vidite, sem v "coca cola test" vključil tudi to puško. 

  No, potem sem se lotil steklenic. Slaba ideja.
  Na isti razdalji sem vzel še steklenico buteljke za vino 0,75 l, prav tako napolnjeno z vodo. Najprej sem v njo ustrelil s Hatsanom in takoj končal test. Steklenico je razgnalo, črepinj je bilo kolikor hočeš. Test končan :)
  photo.JPG
  453 x 340 - 101K
 • PanterPanter
  Posts: 592
  Jas sem s desert eagle baby ki ima 3j. na 5m take steklenice razbijal. Nič posebnega ;)

  lp,Panter
 • cinci
  Posts: 184

  A na 30m jo desert eagle baby tudi razbije ? 

  Sicer pa ni bilo mišljeno, kod da je kaj posebnega. Hotel sem sprobat, kaj naredijo različne ZP na 30m na steklenici. Pa je bilo že s prvim šusom toliko črepinj, da me je minila želja po nadaljnjih ugotovitvah.

  Kolikor vem, si (najbrž ti) na youtubu enkrat objavljal "napad" na steklenice s pcp qb78, če se prav spomnim.  Predvidevam, da si ti, čeprav je objavljeno z drugim nickname...

  No, hotel sem sprobat, koliko daleč kakšna moč še steklenico razbija. Verjetno je tvoj baby ne razbije. Za vse drugo pa ne vem, ker me je minilo, da bi sploh testiral.

  Torej - koliko joulov glede na kaliber in na kakšno razdaljo da steklo še razbiješ. To sem želel preiskusit...

 • PanterPanter
  Posts: 592
  he he ja shooter nevem kaj! Ma to je bilo ko sem bil lajk in pojma nisem mel pa še video sem naokol obrnil,tak da ja na 30m in nevem kolk še pa so se eni metki odbijali vse naokoli spet drugi pa drobili!

  Ja verjemi ali ne s Desert eagle ki ima 130m/s btw ena najmočnejša netrzajna co2 pištola na BBje na 10m še celo več naredi ali prfektno luknjo ali pa sezuje glaž ćisto skup!

  Bomnaredo ob priliki test!
  lp,Panter

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu