Nakup zračne puške; fiksna cev ali prelemača, vzmet ali plinska vzmet?
 • Dejan
  Posts: 19
  Najprej želim vsem lep pozdrav ob prihodu na forum in ob enem takoj pohvala osebju Rojala, ki so mi pred časom svetovali pri nakupu diabol in danes pri težavi z registracijo na forum. Kapo dol!

  Sedaj pa k bistvu teme. Odločam se za nakup zračne puške v kalibru .22. Do sedaj sem streljal s Slavio 631 v kalibru .177 in Gamo Shadow 640 v kalibru .177. Vmes sem še pogledal skozi cev neke ruske zračne puške malce močnejše od Slavije iz začetka 80 let v istem kalibru, vendar se en spomnim proizvajalca in modela. Skratka nič posebnega. Pri vseh puškah sem streljal z original merki, ki so prišli s puško, razen Shadow 640 je imela daljnogled Gamo 4x32 WR.

  Če se omejim samo na puško Shadow 640 s katero sem streljal tudi 20+ metrov sem ugotovil pojav povešanja cevi. Puška nastreljana na 10m in pri večji razdalji nikakor nisem mogel spraviti ene grupe v zgledno velikost na tarči. Diabole so bile po celi tarči in tudi mimo. Dopuščam, da nekaj s puško ni bilo OK, vendar ker ni bila moja se nisem bistveno posvečal težavi. Zgolj v meri, da sem jo kolikor sem uspel nastrelil za nedeljsko plinkanje v tarčo.

  No sedaj pa moj nakup. Najprej dilema, fiksna cev ali prelemača. Na forumu sem zasledil komentar Rok-a, da v praksi ni razlike med enimi in drugimi. Ker si želim malce močnejšo puško a bi še vedno rad ostal pod nekje 280-300m/s in nad 20J moči sem ugotovil, da bo tale malce težja pri ponudbi fiksnih cevi Gamo-ja.
  Dobro, vzamem prelemačo, ker kolikor sem prebral forum Rok ve kako se stvari streže in je kredibilen. Pogledam nekaj testov in izkušenj uporabnikov Crosman Trail NP XL 1100, ki mi je padla v oko in najdem kopico izkušenj z netočnostjo puške, povešanje cevi, napake pri novodobavljenih primerkih (celo testni primerek so morali zamenjati zaradi nekakšne napake) in upadanje moči v izjemno kratkem času (nekaj mesecev). Seveda me je pomislek na nakup odvrnil.

  Sedaj pa enostavno ne vem več kaj ja in kaj ne. Plinsko vzmet bi vzel zaradi odsotnosti krožne vibracije, ki je prisotna pri vzmeti. Puško s fiksno cevjo pa zaradi želje po natančnosti za večje razdalje. Moj cilj je plinkanje okoli 50m ali celo več pri čemer si želim kompromis med natančnostjo, močjo in ceno. Bi bilo mogoče boljše, da gledam za .177 kalibrom glede na želje po natančnosti na večjo razdaljo? Vem, da v tem primeru pade moč zaradi lažjih diabol, vendar diabola v letu boljše ohranja točnost zaradi večje hitrosti. Drži?

  Zastavljen cenovni okvir za puško je 300€, ker se ne želim v začetku pri nakupu lastne puške zaleteti z višjo ceno in jo potem gledati v kotu zaradi pomanjkanja časa.

  V začetku pa sem se osredotočil na Gamo CFX v kalibru .22 in kolikor sem zasledil je mogoče moč povečati na 24J z vložkom.
  Je mogoča predelava CFX-a v .22 kalibru na IGT sistem z 24J moči kot je mogoča predelava na 24J moči v primeru vzmeti? Kaj dejansko pomeni 24J pri natančnosti in prebojnosti .22 kalibra na razdalji 50m ali več pri strelu v idealnih razmerah brez vetra, cca 20°C in nekje 30% zračni vlažnosti?
   
  Kakšna je razlika v vzdrževanju plinske vzmeti in klasične vzmeti? Cenoven strošek kolikor sem zasledil v primeru Gamo-ja je nekje 40 do 50€ razlike v primeru zamenjave vzmeti ali plinske vzmeti.

  CO2 in PCP pogon odpade, ker s 300bar-i se ne bom igral kljub temu, da je moči še pa še na zalogi.

  Vaši predlogi, pomisleki, nasveti, .... so več kot dobrodošli.

  PS: Na puško bo prišel tudi daljnogled. Nagledal sem Nikko Stirling Gold Crown AirKing 3-9x42 AO WR in Nikko Stirling Gold Crown AirKing 4-12x42 AO WR
 • igor
  Posts: 72
  Pozdravljen najprej sam eno o pcpjih kot mulc sem zacel tudi s prelamljaco ki ima sedaj 30+ let in ko sem po ene 20 letih premora zacel spet streljati sem hotu nekaj novega gledal sem diano in podobne fedrce vendar ko sem mal zacel guuglat mi je bilo kmalu jasno da je to ze mal preziveto in sm kupu pcp NIKOLI mi ni bilo zal in dobre pol leta kasneje sm kupu drugo pcp in z njima uzivava oba s sinom tako da je tvoj strah pred 300 bari popolnoma odvec . Ce pa bi ze kupoval kaj takega kot ti sprasujes bi gledal plinsko in puske s fiksno cevjo. po mojih izkusnjah manj ko puska trzne lazje je z njo streljat daljso cev kot ima bolj je natancna in vecjo hitrost ima metek potem je tud 50+m z njo lazje zadevat in s tem vecji uzitek streljat
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  moč+top kvaliteta+natančnost+5.5cal= gamo hunter 1250 :D 
  moram mal promovirat the best gamo puško... sam po mojem bi ti bolj ustrezala kakšna
 • pcp :D
  ko ga izprobaš ga ne menjaš.
  vzameš Discovery 5.5 žal malo nad tvojim proračunom 380€.
  natančna, deluje na le 150barih in močna.
  pa še optiko lahko daš bilokatero brez straha da ti jo optika "zlomi"
 • Samo kot ideja glede na dejstvo, da se v Sloveniji mogoče le začenja Field Target - predlagam 16J v 4.5mm. Tarča na 50m ima premer 40mm.....
  Če je PCP predraga pač vzemi federco - boš tudi bolj konkurenčen, ker gre večina fantov v PCP razred....

 • Rok
  Posts: 1,745
  Samo par dejstev. CFX in CFR (oziroma vse fiksne Gamo puške) imajo 20J in jih ni mogoče spraviti na 24J. To, da se vam je povesila cev pri Shadow 640 pa lahko rečem samo to, da drugič prinesite puško na servis, mislim, da smo kar pridni, kar se tega tiče.

  Moč ni ravno glavna stvar. 20 ali 30 joulov za plinkanje je skoraj vseeno. Bolj so pomembni drugi dejavniki. Vsekakor pa je pri tej moči bolj uporaben kaliber 5,5.
  Vzdrževanje IGTja je podobno kot za klasično vzmet - ne dotikate in ne podmazujete notranjih delov.
  V CFX je seveda tudi možna naknadna vgradnja IGTja.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Dejan
  Posts: 19
  Najlepša hvala vsem za komentarje in mnenja!

  @igor vzeto na znanje, čeprav me je mal stislno, ko sem na forumu prebral o nesreči, ko je nekomu 300 barov vsekalo ven. Vem kako zgleda ko 200+ vseka pri hidravliki. Nočeš biti blizu.

  @alfa159 glede na Rok-ov komentar in njihovo kvaliteto tehten razlog za izbiro prelemače. Med drugim sem tudi ogledoval.

  @tejo996 sem tudi gledal, vendar spregledal podatek 150bar. Tudi povečanje zneska za 80€ ni problem, če je to to.

  @BojanFT nisem niti gledal za enkrat v tej smeri. Sicer pa vedno lahko v zbirko postavim še eno puško z 16J moči.

  @Rok nekje sem zasledil link do tistega vložka in v opisu je bilo omenjeno, da je vložek tudi za CFX, povečana moč pa 24J. Kakšna je moč v primeru IGT-ja?
  Zanima me še kako se rešuje težava povešene cevi in v katerih primerih to prihaja, na koliko strelov in čemu je vzrok povešenja? Nisem brskal na to tematiko po spletu. 

  A je že kdo prakticiral polnjenje PCP-ja iz 10 ali 20kg jeklenke, ki se uporabljajo za varjenje. Mislim, da je pri 20kg jeklenki 200bar in lahko se napolni tudi z zrakom. Pač se izogneš pumpanju puške s pumpo, čeprav 30 strelov pri Discovery je že nekaj in na 150bar kolikor sem gledal posnetke na youtube prideš precej hitro s pumpo.

  @tejo996 kako zgleda teh 30 strelov v praksi? Kakšna je razlika v prvem, destem, dvajsetem in tridesetem strelu?
 • Rok
  Posts: 1,745
  To že nekaj let ni več, torej, 20J pri fiksnih ceveh... Moč je enaka ne glede na pogon.
  Po navadi je kriv jeziček, ali pa vzmet v samem jezičku
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Rok
  Posts: 1,745
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Dejan
  Posts: 19
  135bar je min. pritisk? Koliko barov pa izgubi pri posameznem strelu?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Maksimalen pritisk je 2000 psi, kar je 140 barov, minimalen pa nekje 110 barov. Koliko izgubi pri posamičnem strelu pa žal nimamo podatka. Iz puške dobite cca 30 uporabnih strelov.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • igor
  Posts: 72
  Dejan pazit je treba noben si ne zeli nesrec
  Pritisk je res hudic ma tud prelamljaca ima na vesti ze kaksen prst
 • Dejan
  Posts: 19
  Se strinjam. Če ni previdnosti se vsekakor lahko povsod zgodi.
 • cinci
  Posts: 184
  Upam, da te moja nesreča ne bo odvrnila od razmišljanja o pcp varianti! Kolikor sem videval po tujih forumih so vzmetnice s fiksno cevjo naredile precej več škode na prstih. Predvsem kitajske B3 variante jih imajo ogromno na vesti, saj je precejkrat popustila varovalka, ki drži zaporo vložišča diabole. Po možnosti ravno v trenutku, ko v cev vlagaš diabolo. Gamin sistem je sicer bolj neroden, a varen....
  Torej, pač igramo se s stvarmi, ki niso nenevarne.
  Sicer pa iz izkušenj, dobro razmisli, kaj je tvoj osnovni cilj. Če boš streljal do 50m v razne tarče, prevelika moč ni nikakršna prednost. Glede na to, s čim in kako si streljal do sedaj, ti premočnega vzmetnega topa ne priporočam. Če želiš moč in velike razdalje, pcp. Vzmet/piston - definitivno piston. Prelamača/fiksna - meni so osebno ljubše prelamače, ker je manj nerodna, a nekateri prisegajo na fiksno cev.
  Z 20j v 5.5 kalibru se da zelo uživat na še normalnih razdaljah(60m).
  Naj te opozorim še na nekaj, kar morda ni odveč. Pcp, ki nima na tak ali drugačen način urejenega dušenja, JE GLASEN! Vsekakor ne za normalno plinkanje na vrtu. In večja moč, glasnejši pok. Seveda, montaža dušilca bi rešila problem, a je nelegalna.

  Kot sem že rekel : osnovno vprašanje je, za kaj, kje in kako bi rad to novo puško uporabljal. Ko boš o prepičan o tem, bodo odgovori lažji.
 • igor
  Posts: 72
  Dejan imas zs >-)
 • Dejan
  Posts: 19
  @cinci ravno tvoja nesreča mi je dala misliti okoli PCP-ja. Druga stran pa je, da poleg puške pride še strošek tlačilke in jeklenke. Spet smo na dodatnih 200€, ki si jih v prvem planu nisem zamislil. 

  Prvi cilj je streljanje do 50m oz. še manj, da sploh dobim pravi občutek, tehniko, izkušnje, itd. Kasneje pa vsekakor tudi večja razdalja in ravno tu ne bi ravno rad takoj letel po novo puško, ko bi ugotovil, da pa za večjo razdaljo trenutna ponudi premalo. Sem si pa skušal zadat nekako realen cilj z razdaljo, ker da bi rekel, da imam hude izkušnje jih nimam, zato me tudi ne mika začetni vložek v rangu 600€+ za PCP če upoštevam ceno puške, tlačilke in jeklenke.

  Kolikor sem prebral in pregledal sem odločen, da za začetek ostanem na meji 300€ za puško (izjemoma 340€ za Gamo CFR Whisper IGT) in s plinsko vzmetjo. Ali prelemačo ali fiksno cev pa nisem še odločen. Oklevam med opcijo Gamo Whisper IGT in Gamo CFR IGT. Kolikor sem našel informacije je Gamo CFR Whisper IGT identičen Gamo CFR IGT, samo da ima vgrajen dušilec, ki pa pri nas ni dovoljen in je zato odstranjen. Gamo Whisper IGT pa so v veliko testih zelo pohvalili glede natančnosti, moči, sprožilca in same dodelave in izdelave.
  Vaša mnenja in predlogi o izbiri med omenjenimi modeli? Kakšne so sploh bistvene razlike med njimi glede sprožilca, natančnosti, vzmeti in ostale malenkosti z izjemo očitnega (moč, hitrost, oblika).

  Puško bom uporabljal za plinkanje v tarčo in kako doma narejeno FT tarčo med vikendom. Med tednom pa mi pride v poštev samo strelišče, ker živim v strnjenem naselju z otroci, sprehajalci in bo prec problem, če privlečem na plano pa tudi želje nimam, ker ne želim koga ogrožati.
  Kako bi jo rad uporabljal? Aktivno kolikor bo dopuščal čas in predvsem s pravilnim pristopom iz stališča tehnike. Torej v začetku dajem prednost učenju tehnike in osvajanju puške pri rokovanju z njo in nato povečevanje strelne razdalje.

  @igor kje pa preverim ZS. Sem gledal pod pošto pa nimam ničesa. V aktivnostih pa vidim samo vprašanje, če se poznava :)
 • igor
  Posts: 72
  ja to je to , a se?
 • FrancFranc
  Posts: 16
  Če lahko pripomnim, v našem strelskem klubu že leta uporabljamo PCP puške in z jeklenkami ni bilo problemov. Edina stvar je ta da imajo veljavnost 10 let potem jo moraš menjat za novo. Sinova Waltherca ima 300 barsko in pri 7J lahko po podatkih proizvajalca izstreliš do 600 diabol. Pri večji moči 16J ali 20J in več se ta številka spreminja navzdol. Jeklenke polnimo izključno z pumpo, s tem se izogneš dodatnim stroškom polnjenja pri gasilcih in veljavnosti certifikata pa še nekaj za svoje telo narediš ko vlečeš gor in dol :) 
 • Dejan
  Posts: 19
  @Franc seveda, da lahko pripomniš :) Gasilci pumpajo 300bar-ov? Jeklenke za tehnične pline imajo certifikat veljaven 10 let, potem pa se jih ponovno testira.

  No kar se tiče PCP-ja sem pomirjen glede varnosti in nevarnosti. Čeprav prvi nakup ne bo PCP, ker mi je trenutno prevelik začeten strošek.
 • Dejan said:

  Gasilci pumpajo 300bar-ov? 

   

  Yes. Uporabljajo namreč manjše jeklenke od potapljaških, saj jih laže na hrbtu prenašajo, ko je akcija.
 • FrancFranc
  Posts: 16
  Dejan said:

  @Franc seveda, da lahko pripomniš :) Gasilci pumpajo 300bar-ov? Jeklenke za tehnične pline imajo certifikat veljaven 10 let, potem pa se jih ponovno testira.


  No kar se tiče PCP-ja sem pomirjen glede varnosti in nevarnosti. Čeprav prvi nakup ne bo PCP, ker mi je trenutno prevelik začeten strošek.


  Ne Waltherjeve jeklenke so 300 barske in imajo ravno tako 10 letno veljavo kot vse ostale jeklenke, medtem ko imajo ostali proizvajalci 200-250 barske. Sicer nam še na nobeni tekmi niso kontrolirali veljavnosti ampak ni za reskirat. V Splitu smo pa imeli možnost polnit iz velikih jeklenk ki so za avtogeno na 300 barov, kje so jih hrvati polnili ne vem. Sem pristaš pumpe ker imaš polnjenje bolj pod kontrolo in je manj možnosti za nesrečo ali okvaro ventila. Sem jo že moral pošiljat v nemčijo na servis, še dobro da je bila v garanciji če ne bi šli evrčki :(
 • Tomas
  Posts: 18
  Pozdravljeni, imam podobno vprašanje na to temo zato druge ne bom odpiral.
  Nekaj sem o tem prebral že na tujih forumih in člankih pa me zanima še mnenje domačih strelcev.
  Zanimata me dva različna modela vzmetnih zračnih pušk. En model ima fiksno cev (underlever) in krajšo (300 mm), kopito je sport z pištolskim ročajem (Thumbhole) in ni nastavljivo (ličnica in ramenski del).
  Drugi model ima daljšo cev (410 mm) in se pri napenjanju prelamlja (breakbarrel), ima standart kopito, ki je pa nastavljivo (ličnica in ramenski del). Katera kombinacija je boljša, in kako posamezne lastnosti (recimo dolžina cevi) vpliva na natančnost na večje razdalje (do 50m)? Obe varjanti bi bili nastavljeni na 16J, uporaba za streljanje v tarčo, plinkanje in Field Target tekmovanje.
  Za mnenja se vam lepo zahvaljujem.
 • matjaz
  Posts: 151
  Če govoriš o HW 97 in HW 98 je sigurno boljša 97.
 • Tomas
  Posts: 18
  Dobro si ugotovil, hvala za mnenje.
 • matjaz
  Posts: 151
  Sam sem imel kar precej zračnih pušk na vzmet, in lahko rečem, da HW 97k, ki jo imam tudi sam, preprosto pomete z vso konkurenco. Tudi sam sem bil malo skeptičen glede kratke cevi, ampak vse skrbi so odveč. Puška je izjemno natančna. Sam sem vgradil še V-mach vzmet v puško in sedaj je ferrari med vzmetnicami. HW 98 še nisem imel. Imam jo v načrtu enkrat kupit Je ena izmed dveh zračnih pušk z prelomom cevi, ki bi jo še imel. Druga je Walther LGV-obe z optiko. Če govorimo o streljanju z odprtimi merki, so vse prelamače OK. 
 • Tomas
  Posts: 18
  Ja, pri puškah z prelomom cevi in odprtimi merki ni problema, ker so merki ponavadi na sami cevi. Pri uporabi optike pa znajo biti rahle težave, ker je optika na zadnjem fiksnem delu puške. Vendar koliko sem prebral literature o poznavalcih, teh težav kvalitetnejše znamke kot je recimo Weihrauch naj nebi imeli, ker pravijo da cev vsakokrat 100% zaskoči nazaj na isto mesto. Trenutno imam Anschutz 335, ki sem jo prej uporabljal za standardno streljanje 10 m v tarčo. Z nekaj predelave in optiko zdaj konstantno zadeva 40 mm KZ na razdalji do 35 m, na večjih razdaljah pa natančnost upada, tudi na račun nižje izstopne hitrosti 0,54g diabole, ki znaša 195 - 200 m/s (koliko gre verjeti android aplikaciji chrono connet). Za FT streljanje tako gledam modele HW97, TX200 in Walther LGU.
 • matjaz
  Posts: 151
  Tudi pri Weihrauch se sčasoma pojavi težava z zaklepanjem cevii. Ampak to po res zelooo veliko uporabe. Cca 10k strelih. To pač daš na servis pa je spet za dolgo. Najslabše je ko zgubiš zaupanje v puško, ko ne veš ali je optika kriva, ali "zaklep" puške ali strelec. Teh dilem pri HW97 ali TX 200 ne boš imel. Tu je vedno kriv strelec(če je optika prava).Če imaš možnost kupi TX 200, ker je že serijsko zelo dobro dodelana. Pa tudi cena je iz Anglije ugodna.
  Če se boš pa resno udejstvoval FT tekem, pa kupi HW 97k z plastičnim kopitom, notri daš V-mach vzmet (iz anglije s poštnino 100 eur) ter daš kakšnemu mojstru, da ti naredi kopito po meri, ter da je težko. Ker težja kot bo puška bolje bo izenačevala vibracije vzmeti. Sam trenutno izdelujem kopito za HW 97k. Naredil bom 2. Enega sport in enega FT. Ampak bo kr trajalo, ker nimam veliko prostega časa.
 • cinci
  Posts: 184
  Če se misliš kolikor toliko resno ukvarjati s FT, potem so na izbiro, kot omenjaš, le tri resne kandidatke: hw97, airarms tx200 in nova zadeva, walther lgu. Hw97 za res super delovanje potrebuje že omenjeni V-mach kit, tx200 je problem, ker jih pri nas ni za dobit, moraš kupovati v tujini, pa zelo je draga. Res hudo pozitivno presenečenje je walher LGU, ki je out of the box super puška. Ven je prišla pred dobrih pol leta. Po mojih izkušnjah med 16j puškami zanesljivo z najmanj tresljaji in izjemno tiha. Priznam, z tx200 nisem streljal, hw97 brez in z vmachom pa sem temeljito preiskusil.
  "Napaka" lgu je, da ima za evropski trg plastični prožilec, za angleški pa kovinski match prožilec (za naš trg dobavljiv z doplačilom, priporočam!)
  Sicer pa ima v bistvu že serijsko vgrajeno vodilo vzmeti, rotirajoči bat,... Res krasna puška in jo zelo priporočam.
  Poglej si malo na youtubu, osebno sem nad walherjem navdušen. Sam se ga opremil še z Bisleyevim premičnim naslonom za ramo (ker sem precej visoko optiko dvihgnil), namontiral sem anshutzov 11mm rail, na katerega lepo sede steyerov hamster.
  Glede hw98, od FT strelcev jo ima en Hrvat, žal je bistveno prej kot nekaj 10k diabol naletel na problem klecanja cevi.
  Če lahko odpreš, tule je link moje kratke recenzije na hrvaškem forumu
  http://airguns-hr.com/forum/index.php?topic=5624.0
 • Tomas
  Posts: 18
  Za resno udejstvovanje FT tekem še nevem, se bom pa probal drugo leto ene udeležiti potem bomo pa videli kakšna bo volja za naprej. Mogoče že z HW 97, mogoče za začetek pa samo z Anschutz-cem. Kopito pri Weihrauchu bi vzel s pištolskim ročajem HW97kt lesenega in ga potem samo malo po potrebi nadgradil. Vzmet pa seveda V-mach, čeprav sem pri brskanju naletel tudi na druge tuning vzmeti ampak vse kaj drugega kot V-mach pomoje nima smisla vgrajevat notri. Sem pa pri literaturi o vzmeteh naletel tudi na članek, kjer pravi, da močnejša vzmet sama po sebi ni nujno, da poveča izhodno hitrost diabole. Ker igra pri tem pomembnejšo vlogo volumen cilindra torej volumen stisnjenega zraka, kar je tudi logično. Vendar koliko mi je znano Weihrauch za omejevanje moči torej F verzijo samo poreže original vzmet, tako da če vzamem to vzmet ven in jo nadomestim z V-mach 12ft/lbs, dobim nekje 16J.
 • Tomas
  Posts: 18
  Cinci in Matjaž hvala za nasvet.
 • cinci
  Posts: 184
  Z veseljem!
  Pa z Matjažem se zmeni za test hw z vmach vzmetjo, pri meni lahko stestiraš waltherja. Žal ne poznam nikogar, ki bi imel txa..

 • matjaz
  Posts: 151
  TX bom kupil jaz, takoj ko spet začnejo pošiljati iz VB. Boste obveščeni. Za preizkus HW ni problema. Sem iz ŠK. loke. Več na ZS.
 • cinci
  Posts: 184
  Iz Portugalske ga dobiš brez problema takoj...
 • matjaz
  Posts: 151
  Iz portugalske ne poznam postopka. Sicer bi pa kupil rabljeno iz Anglije, včasih se kakšna najde, ki je že "stjunana" za malo denarja. Ampak ima izbrana trgovina teave z prevoznikom, zato trenutno ne pošiljajo v tujino. Pa tudi mudi se mi ne, zato mom do takrat strljal z Hw 100 in HW 97k.
 • Dejan
  Posts: 19
  Za dobavo robe iz UK lahko uporabiš tudi cheaperandmore.com. Uporabljam sam in sem zadovoljen.
 • cinci
  Posts: 184
  Iz Portugalske je postopek enak, kot kjerkoli drugje. Za Angleže pa vem, da imajo težave, ker je prevoznik zablokiral prevoze orožja. Se bojim, da gre za trajni problem.
  Za cheaperandmore pa malo dvomim, da funkcionira za zračno orožje. Angleške spletne trgovine ne smejo pošiljati zračnega orožja na poštni naslov v UK. Če pa bi rad, da pošljejo v Nemčijo pa si na istem, kot v Slovenijo. Skratka, BAR trgovina je žal out.
 • matjaz
  Posts: 151
  Ej cinci, a je Walther občutljiva na prijem. Sem videl podatek, da naj nebi bila. To se pravi, da jo lahko prisloniš na trdo površino?
 • cinci
  Posts: 184

  Drži. Sam sem montiral hamster gor in popolnoma v nasprotju s teorijo streljanja z vzmetnicami enostavno hamster naslonim na koleno in streljam z njo, kot da je pcp.

  Seveda to velja za 16J vzmet. Pri 24J vzmeti predvidevam, da se vseeno zadeva ne obnese tako dobro.

   

 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  torej ker ima tema tak naslov se bom še jst mal urinu... zanima me če je kdo že stestiral crosmanov np2 ?? pregledal sem use mogoče objavljene filme in teste ki se jih po netu dobi in moram rečt da stvar izgleda kar zanimivo... vedno sem trdil da je trail np meni osebno ena najlepša zračna puška ki pa so jo (izgleda) kar dobro nadgradili.
  že par tednov mi ne da miru... me mika poizkusit nekaj novega in mislim da bi se tudi s to zračko dalo kaj doseč
 • PanterPanter
  Posts: 592
  S to zračko se NE DA nič dosečt!
  Lepota je eno,kvaliteta pa drugo!

  Serija Np je popolnoma zanič,zato se takšnih in drugačnih ne dotikajte!
  Raje gamo!
  lp,Panter
 • Rok
  Posts: 1,745
  Dani, moraš še napisat, da NP2 nisi testiral. Ali se motim?
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  ja, potrjeno še iz moje strani.. NP2 je katastrofa! sm se kar odpravil jo nastrelit na 20m (optimist)... moram kar priznat da mi s prva ni bilo nič jasno kaj se dogaja. diabole so bile po celi tarči...  ok, sm si rekel, mogoče ji te diabole ne ustrezajo,vendar ko sem testiral z z 7 različnimi vrstami diabol in so bili rezultati isti oziroma slabši sem bil res že pošteno radoveden kaj se dogaja s to zadevo...
  torej prvo pomislim da original priložena optika očitno ne funkcionira , jo menjam za moj bushnell (rezultati isti) iz previdnosti sem testiral še z mojo prvo izbiro.. .falcon (ista zgodba)
  stvari je treba priti do dna! torej optika očitno ni. je agregat v defektu??  takoj na chrony!
  ne! puška je močna in streli res presenetljivo konstantni. se pravi agregat je ok
  mi kar ni dalo miru in sem rekel da eno pametno grupo bom pa že spravil skupaj... ko sem streljal na 10m in kasneje na 6 m (prvič v moji zgodovini streljanja) sem se predal!
  DIAGNOZA...
  pri seriji NP2 očitno ŠE VEDNO ni bila odpravljena napaka na zaklepu, posledice so seveda očitne in verjamem da tudi že dobro poznane.

  toliko sem se veselil te puške pa me je krepko razočarala!
  priznati pa moram: sama puška je res lepo izdelana(in še vedno ostaja moja najlepše oblikovana zračka). napenjanje tako mehko kot še ni bilo. velika moč in proženje res štima!   
 • matjaz
  Posts: 151


  On je res dober strelec, pa s to puško ni mogel doseči dobrega rezultata.
 • alfa159alfa159
  Posts: 193
  no za ta test je Ted uporabil staro različico, se pravi trail np.  jaz sem opravljal test z posodobljeno različico trail NP2

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu