Optika
 • greenhorn
  Posts: 72

  Na mojem Trailu NP XL je izgleda šel k vragu daljnogled. Za prvo silo nameravam nabavit nekaj cenenega, saj nameravam v kratkem nabavit novo PCP-jko (sem reskiral tista dva stotaka za papirje), ki bo počrpala kar precej financ. Pred časom je bila na forumu kar obširna debata o daljnogledih na močnejših puškah. Zanima me ali so sile, ki se pojavljajo na optiko pri pravem orožju primerljive s tistimi pri zračnem (piston)? V neki spletni trgovini prek luže sem namreč zasledil ugoden daljnogled, ki ga je pohvalilo cca 35 uporabnikov, imajo pa ga več ali manj na pravih puškah kalibra .30+

  Sklepam, da če zdrži pri pravih puškah, bi moral tudi na pistonu?

   

   

  sku_13012_1.jpg
  600 x 600 - 33K
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Pozdravljen,

  Nabavit daljnogled za vzmetno ali NP puško je tricky zadeva - nekako velja, da če na daljnogledu ne piše, da je za zračne puške potem skoraj zagotovo ni primeren. In močnejša je taka puška bolj je kritično, da je daljnogled pravi. Pri NP zadeva ni tako izrazita, je pa vseeno odsun po svoji karakteristiki enak kot pri vzmetnih -  se pravi nazaj in naprej. To je tisto kar uniči daljnogled, pa tudi če je testiran za .50BMG :D 

  Za kaj pa uporabljaš Traila? Kakšen je budget? Pa dvomim, da se ti splača iz ZDA uvažat (računaj še DDV in okoli 8% carine). 


 • greenhorn
  Posts: 72
  DuleFT said:

  Za kaj pa uporabljaš Traila? Kakšen je budget?
  Največ streljam na tarče (nekako v stilu BR) na 30 in 50m. Recimo max 150 ojro.

  Sem pa razmišljal tudi o fiksni povečavi vsaj 12x ali 16x, pa nikjer ne najdem kaj takega (le max 6x).

 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Kul :) kaj pa recimo Nikko Stirling Gold Crown AirKing 4-12x42 AO WR
  ali pa Hawke varmint?

  Z budgetom 150 ojro nima clovek kaj dosti izbire, to poa sigurno ne pomeni, da se ne da :)

   
 • buhek
  Posts: 84
  Jaz prodajam daljnogled Center-Point 3-9x50 z montažo. Ta daljnogled bo sigurno vzdržal vse obremenitve, pri meni je bil montiran na PCP puški. Oglas je na Bolhi.
  http://www.bolha.com/rekreacija-sport/lov/strelni-daljnogled-center-point-3-9x50-z-montazo-1293425148.html?aclct=1401111883
 • PanterPanter
  Posts: 592
  Hawke varmint POZABI ker ta optika je izključno samo za pcp ali mk zadeve. Kot bivši lastnik lahko povem da je zelo občutljiva optika in prenežna za močne puške kot je trail.

  Ampak nikko s.g.c.airking pa je res vredu kot ti že dule svetuje.
  lp,Panter
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  No vidiš. včasih piše da je daljnogled za "zračne puške" - a je za proizvajalca to PCP ali springer pa nihče ne ve... zato so izkušnje - in deljenje le teh - tako pomembne! 
 • greenhorn
  Posts: 72

  Enojna ali dvojna montaža? Če prav razumem, je dvojna sestavljena iz dveh ločenih delov, enojna pa ima samo enega? Za dolge daljnoglede je po moji logiki bolj fiksna dvodelna. Je na forumu kaka fotka enodelne? 

 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Dobro vprašanje. Se mi zdi da sem enkrat nekje zasledil da je enodelna montaža primerna za magnum springerce - se mi zdi da v kontekstu varovanja optike na zelo zelo močnih vzmetnih puškah. Žal pa ne najdem vira kje sm to prebral. Če se ne motim je tvoja 35J kar spet ni pretirano niti ni tako malo. V končni fazi mislim, da če kupiš dober daljnogled vrsta montaže dejansko ne bi sploh smela bit vprašanje. 
 • Filip
  Posts: 4
  Spoštovani!

  Če vam že debata teče v tej smeri, bi vas še jaz vprašal eno začetniško vprašanje.
  Namreč kam pa spada Crosman 2289g (Multi pump) kar se tiče optik?
  Doma se mi po predalih potika nekaj airsoft ter cheap-o kitajskih optik, ter me zanima, če jih lahko uporabim ali moram nabaviti novo - namensko? (Glede na to, da multi pump naj ne bi imel odsuna ter vibracij zaradi fedre, ter bi v tem vidiku deloval podobno PCP. Lahko se pa motim?!)
  Ter kakšne so posledice?
  Enkrat sem videl optiko, katera je zgledala, kot da so črte merka "popadale" ter obvisele pod čudnimi koti. Je to posledica recoila?
  Ter kako je z t.i. "red dot"?

  Hvala vam za pomoč! :)
  Lp!
 • cinci
  Posts: 184
  Kar brez skrbi. Vse navedeno lahko mirno uporabiš. Vse navedeno zdrži tudi na "normalnih" vzmetnicah (ranga 7,5J), na PCA in PCP sistemih pa sploh ni panike. Edino, kjer lahko zadevo poškoduješ, je samo pumpanje, če pretrdo udariš. Ampak načeloma ne bi smelo biti težav.
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Se strinjam z Cincijem!

  To kar si videl je pa optika, ki se ji je premaknil križ - ali je komu padla na tla ali pa jo je dal na tako puško, ki  jo je z odsunom razsula. 
  Red dot-ov nisem nikoli uporabljal, mislim pa, da odsun pri njih ni problem - lahko se motim, to preveri pri proizvajalcu red dota, ki ga imaš/bi imel.

  LP
 • buhek
  Posts: 84
  Videl že več optik (razno razne airsoft optike in druge,ki niso deklarirane za zračne puške) katerim se je premaknil križ na vzmetnih zr. puškah, tako da na močno "federno" puško nima smisla dati takega daljnogleda. Primer:
  Na Diani 350 magnum ni zdržal niti NS Airking. Ponavadi se začne tako, da optika ne drži več "nule" in jo je potrebno vedno pristreljevati, čez čas pa se križ povesi ali pa ni več možno nastaviti nule. Potem smo gor dali daljnogled z fiksno povečavo.
 • greenhorn
  Posts: 72
  Si našel kako z več kot 6x povečavo?
 • cinci
  Posts: 184

  Ne vem, na katerega Kitajca konkretno misliš. Aliexpress je v bistvu kitajski ebay, gor imaš na stotine različnih prodajalcev. Nekateri so zelo zanesljivi, nekateri te pa super nategnejo. Zaščita kupca je na precej nižjem nivoju od ebaya. Osebno sicer nisem še nič kupoval, moj kolega pa precej (v glavnem ravno optike). Večino kupljenega je dobil, kaj pa tudi ne.

  Skoraj vso robo (optiko) najdeš tudi na ebayu po ne kaj pretirano višjih cenah.

 • Filip
  Posts: 4
  dx.com, aliexpress ter podobne kitajske trgovinice....
  Sam sem velikokrat že kaj kupil (elektronika, oblačila, mounti za optike itd.) ter dosedaj še vedno dobil bp, lahko pa čakaš na pošiljko mesec ali več. Kot je bilo omenjeno, lahko identične artikle najdeš na ebayu ali celo na bolhi. Vendar se jim ponavadi cena dvigne, ker nekdo igra ene vrste posrednika, ker je predmet že znotraj EU ter je tudi pošiljanje hitreje (a ni zastonj, kot je z večino kitajskih prodajalcev).
  Itak veliko večino stvari se štanca na kitajskem, s tem da bližje si "izvoru", cenejše je.

  Splošno pravilo glede aliexpressa ter ebaya pa je, da kupuj pri "zaupanja vrednih uporabnikih".
  Naprimer ko je identični ali podobni predmet naložen po isti ceni s strani večih prodajalcev.
  V tistem primeru vzami pri tistemu, kateri ima najboljši feedback(ebay) ali največje število naročil (aliexpress)

  Vsekakor se vedno splača preveriti kitajčke, ker včasih najdeš identično stvar v naših trgovinah za 30-50% dražje. Včasih pa je cena enaka, kjer pa ne odmeri morebitnih težav pri naročanju preko interneta ter pošiljanju z tujine.
 • buhek
  Posts: 84
  greenhorn said:

  Si našel kako z več kot 6x povečavo?  Gor smo dali 4x32 od Diane. Dober daljnogled vendar je cena malo pretirana. Sicer pa imaš trgovino OPTIK TRADE specializirano za vse vrste optik in daljnogledov pa jih lahko vprašaš za nasvet.
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  S temi optikami je cel hudič, ampak v veliki večini primerov velja načelo "kolko para, tolko muzike".
  Redki so daljnogledi, ki ponujajo več za manj denarja. Z FT kolegom Bojanom sva primerjala Falcona T50 in March daljnogled. Tako se je izkazalo, da je seveda March boljši - ampak ne toliko kolikor je razlika v ceni - cca 2000€. Ta celotna scena z optikami mi od vsega najbolj utruja :) Vsak bo zagovarjal tistega, ki ga ima in njemu deluje kot se njemu zdi, da bi moral ... if you get my drift :)
 • buhek
  Posts: 84
  Med Falcon-om in March-om je mogoče kompromis Sightron SIII, še cenejša varianta  Nikko Diamond Sportsman.
 • cinci
  Posts: 184
  Smo skrenili s teme, vendarle dodam - nikko diamond ni 2x boljša optika od falcona, še pri isti ceni bi se odločil za falcona. Sightron je pa nekoliko boljši, kakih 200 eur bi morda dal več. Če upoštevaš, da pri falconu dobiš še side wheel in dodatni večji turret, je razlika v cenah še večja.
  Ne govorim na pamet, vse te optike sem testiral pred nakupom. In govorim izključno za potrebe FT! Sem enkrat obljubil, da bom predstavil test vseh optik, ki sem jih testiral, pa sem to še dolžan....

  Če se vrnem k aliexpresu - pazi na to, da lahko pri pošiljanju s Kitajske fašeš carino in ddv, ter stroške carinjenja.
  V najslabšem primeru včasih zaplembo (če je blago "fake", ga carina lahko zapleni). Poznam primer, ko so znancu zaplenili jakno, ki jo je kupil na aliexpresu in je bila "fake". Kakšna "leupold" optika bi lahko padla v zaplembo....
 • mitja
  Posts: 10
  Sam sem naročil prek Aliexpresa strelni daljnogled BSA, cena zanj ,z vsemi stroški manj kot 90EUR ,čez nekaj časa ko sem že naročil izdelek, sem dobil obvestilo od trgovca (kitajca), da je carina (kitajska) zavrnila daljnogled ,trgovec mi je dal možnost za drug izdelek ali vrnitev denarja. Odločil sem se za denar, zgubil 2-3 eur zaradi menjave. Drugač pa sem prek te strani naročil veliko stvari in vedno dobil (svetilke ,tenis loparji, kolesarski dresi ...)
 • greenhorn
  Posts: 72
  Malo off: Ali so pri Rojalu na dopustu? Nobenih odgovorov na emaile ali ZS tule na forumu?
 • cinci
  Posts: 184
  Kolikor vem, niso. Poskusi direktno Roku email poslat.
 • greenhorn
  Posts: 72
  cinci said:

  Kolikor vem, niso. Poskusi direktno Roku email poslat.  Če ga imaš, mi ga prosim pošlji na ZS.
 • greenhorn
  Posts: 72
  Včeraj dobil Airkinga. Dosti bolj robustno narejen kot Mountmaster. Ima ohišje iz enega dela. Ko sem starega snel s puške, sem opazil, da se pregiba pri spoju, kjer so vijaki za nastavitev višine/smeri.
 • deko
  Posts: 3
  Da nebom odpiral nove teme bom, kar tu uprašal če mi lahko, kdo ki je že imel daljnogled centerpoint 3-9x40 pove:
  če se da po nastrelitvi tega daljnogleda obročke za  windage in elevation nastaviti na 0 ne da bi premaknil točko nastrelitve
  in pri kateri povečavi moraš imeti ta daljnogled da lahko izračunaš preko mil dot križa razdaljo tarče?
  Daljnogled bi imel za vzmetno zračno puško in bi streljal do razdalje 100 m. 


 • PanterPanter
  Posts: 592
  seveda se da!
  To jas na vsaki optiki naredim,da imam izhodišče vedno 0 in vem oz. lažje klikam,ker pač veš kje si začel!
  Če se nemotim,odviješ vijaka in malo povzdigneš skalo in nato obrni na 0!

  pri gamoju 3x32 in 6x40 bi mogoče šlo,samo ni take skale. Na ostalih ki imajo turente pa gre!
  lp,Panter
 • Nekdo
  Posts: 13
  Imam eno vprašanje: Slišal se že za primere, ko si je nekdo namontiral nov daljnogled pa je bilo čez daljnogled videt prednji merek, torej je bil daljnogled prenizko in je bil merek v napoto. Zanima me, kakšne montaže je treba met za daljnogled, ki ima premer objektiva 40 mm. A je treba za tako stvar uporabit visoke montaže, ( npr: http://www.rojal.si/si/shop/optika/mounts/nikko-stirling-scope-mounts-1-high-dovetail.html ) ?

  Mam pa gor tisto stvar za blokado sunka ali karkoli že je, ki mi da še kakšen cm.
 • PanterPanter
  Posts: 592
  Bok.
  tisto je šok absorber in neda poviška!
  Najboljše so srednje visoke do visoke montaže!
  Če vidiš merek potem ni nič narobe,saj se s fokusom poigraš in ga zamegliš,samo strelno sliko nesmeš zbledeti.

  p.s mogoče misliš povišek?
  Če da,potem ja dobiš nekaj mm višine!
  lp,Panter
 • Višje kot je daljnogled (glede na cev) več je klikanja na razdaljah bližje od nule, meni za FT najbolj paše tako kot mam, se pravi se daljnogled skoraj dotika cevi. Če so v igri odprti merki je to lahko težava, ampak kot pravi Panter, redko boš imel focus na muhci oz imaš hudo drag daljnogled, če ti muhco sprednjega merka izostri :) Po navadi je oštrina nekje od 7-8m in naprej!


 • Nekdo
  Posts: 13
  Da, povišek sem mislil, zadevo pa dvigne za 5 mm. Imam pa doma nek stari lovski daljnogled, na katerem en kolešček ne dela, še vedno pa se mi zdi uporaben. Bi ga lahko dal za zračno puško? In bi se dalo nabavit nastavljive montaže za gor-dol, levo-desno, ker sam daljnogled nima teh možnosti?

  Kako pa je z kupovanjem daljnogledov prek ebaya? nekateri izdelki sploh nimajo imena znamke niti nič, za feedback pa kaže da je 99%+ pozitiven, kar se mi zdi kar dosti, glede na to kašno šaro prodavajo. A se splača kaj iz tam nabavit, al je velika možnost da te nategnejo? pa še paralaksa je označena v feet in yardih tega tudi nebi rad. A naj potem raje kaj doma nabavim?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Verjetno ta lovski daljnogled ne bo zdržal tresljajev na 24J vzmetni zračni puški. Če pa je itak neuporaben, pa lahko poskusite.

  Nategnili v smislu, da bi ostali brez robe in brez denarja, vas ne bojo. Ostalo je pa pod vprašajem. Optika ni ravno čisto enostavna zadeva in je lepo, če imate možnost servisa oziroma uveljavljanje garancije.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Tudi če boš doma kupoval, mislim da imaj večina optik oznake v yardih. Ampak na optiki so yardi označeni le približno, za večjo natančnost si boš moral sam naredit tabelco ali pa trakec. Je že dosti napisanega o tem na forumu.
 • cinci
  Posts: 184
  Kot sem že pred dobrim letom pisal tule
  http://forum.rojal.si/discussion/1780/zracna-puska-cz200-s-alias-airarms-s200#Item_21
  je walther 8-32x56 ft ena redkih optik, ki ima razdalje na SF navedene v metrih. In kjer to kar dobro drži, če si prestaviš kolo. Sicer pa skoraj ne poznam optike, kjer bi tovarniške oznake imele kak resen smisel, trakec ali kake druge oznake so skroraj nuja. Tudi na tej waltherjevi optiki sem si metre dodatno označil....

  Sicer je pa ta waltherjeva optika naprodaj....
 • PanterPanter
  Posts: 592
  Nekdo,svetujem ti da si nabaviš Gamo 6x40 wr ali 4x32 wr za 60-70€ in boš prezadovoljen!
  Jas os. mam na Bullu 4x32 in grupiram na 25m. pa celo 3 leta garancije imajo!

  Pusti tiste Noname izdelke ker so zanič (izkušnje) pa na Federce s 24j. NE DAJAJ VARIABILNIH optik,ki niso zato narejene (izkušnje :) ) tako da odloči se sam!

  lp,Panter

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu