Vzmetne zračne puške in bojazni glede daljnogleda
 • Živjo vsi... Torej, stvar je sledeča: Po raznih straneh berem, da je nameščanje (sploh poceni) daljnogleda na vzmetno zračno puško brez pomena, da ti tresljaji uničijo daljnogled, da se uporablja samo daljnoglede s fiksno povečavo...
   - Ali lahko brez skrbi na vzmetno zračno puško - prelamačo (cometa 220, 5.5 mm, 190 m/s) montiram daljnogled? Ali je ta lahko z variabilno povečavo?
   - Ali je res, da se sčasoma cev pri prelamači razrahlja?
   - Ali je res, da so vzmetne zračne puške s fiksno cevjo (in s spodnjim napenjanjem) bolj natančne in bolj primerne za daljnogled od prelamač?
  Kako je z zračnimi puškami s plinsko vzmetjo - ali so res toliko tišje od navadnega "fedra", koliko časa jih lahko imaš napete (cocked)?
  Kakšen je pravilni položaj za spravitev zračne puške, na kateri je montiran daljnogled? Ali se s pokončnim položajem poškodujejo notranji deli (razne drobnarije pri daljnogledih z variabilno povečavo)?

  Imam 2 vzmetni zračni puški, obe prelamači, 5.5 mm - Cometa 220 in Hatsan 125, na katerem imam neki kitajski Konus daljnogled s povečavo 4x32. Zaenkrat je daljnogled še funkcionalen, je pa puška zelo težka in glasna zaradi močnega sunka vzmeti. Zdaj razmišljam, da bi obe dal v prodajo, oz. da bi si omislil še eno zračno puško s plinsko vzmetjo in fiksno cevjo, pa da ima klipsne za jermen... Kar se tiče kalibra, razmišljam tudi o 4.5 mm verziji, a ne vem kolikšna je realna razlika med 4.5 in 5.5 v plinkanju tam do 30 in nekaj metrov.... razen v ceni, kjer so diabole 4.5 še enkrat cenejše od 5.5, kar se tudi pri denarnici sčasoma kar pozna. Gledam te Gamo zadeve, pa je za 4.5 veliko več variant...


 • ŽigaŽiga
  Posts: 39
  Pozdravljen,
  zelo je odvisno od tega koliko denarja imate namen zapraviti za puško. Moja izkušnja okoli prelamač in daljnogledov je sledeča: Najprej sem imel na Trailu xl waltherjevo optiko z variabilno povečavo in je delalo vse brez problema razen to kot sem že v drugih komentarjih omenil da je bilo treba pred vsakim streljanjem nastaviti optiko po višini, pa tudi med streljanjem ni vse letelo enako visoko ker se cev nikoli ni popolnoma enako usedla nazaj. Po horizontali je pa neslo vedno enako. Seveda sem jo nesel nazaj v Rojal kjer so jo poboljšali, ampak težava še vedno ni izginila popolnoma. To je več ali manj težava pri vseh prelamačah, razen pri Anschutz 335 ali pa pri Weihrauch hw35 in podobnih, pa še pri teh se lahko pojavijo težave po zelo dolgi uporabi. Mimogrede, o tem se je tudi že razpravljalo tukaj pred nedavnim. Seveda po Trailu xl sem se odločil, da prelamač ne bom več kupoval in sem kupil Diano m52 in ta je bila glede natančnosti in moči prava fantazija. Le v tem je bil problem, da je uničila to waltherjevo optiko, ki je na Trailu prej zelo dolgo služila brez problema. To pa zelo verjetno zaradi krožnih vibracij, katerih plinske vzmeti nimajo, pa tudi vzdolžnih vibracij je manj. Potem sem tvegal in kupil Nikko Stirling 3-9x42 ao gold crown, katera je pa Diano brez problema preživela in živi še zdaj. Glede glasnosti je pa zelo odvisno katero puško s plinsko vzmetjo kupite. Trail je kar precej glasen in tudi sune že dobro. Lahko bi celo rekel, da je malenkost glasnejši od Diane, če so bile uporabljene take diabole da Diana ni prebila zvočnega zidu. Trail je pa 5.5 kaliber in ga z nobeno monicijo ni prebil. Je pa menda Gamo Black Bull Match mnogo tišja od Traila in tudi manj sune, ampak to niso moje osebne izkušnje. Glede čakanja pred strelom po napenjanju je pa tako da teoretično lahko plinske vzmeti ostanejo napete tudi nekaj dni brez težav, ampak je vseeno priporočljivo čimprej sprožiti in sprazniti zadevo. Vzmetnice pa že začnejo trpeti po nekaj minutah in zato je pa sploh dobro čimprej ustreliti. Zdaj pa še glede spravljanja orožja; s tem je pa tako da kakor vem je popolnoma vseeno v kakšni legi je optika, ker mora preživeti brez problema vibracije in odsun, zato ji gravitacija med mirovanjem ne more škoditi. Drugače pa jaz optike po vsakem streljanju odmontiram in spravim v škatlo, orožje imam pa spravljeno pokonci v omari. Tako da moj končni nasvet bi bil puška s fiksno cevjo, lahko vzmetna ali s plinsko vzmetjo (bolj pomembno je mehko in gladko proženje), za optiko pa ali fiksno povečavo, pa še to je dobro če je taka optika posebej namenjena za zračno orožje ali pa Nikko Stirling. Seveda pa tudi zelo toplo priporočam nastavljivo paralakso in mill dot križ. Sem tudi imel daljnoglede brez variabilne paralakse in z duplex križem in moram reči, da mi je to kvarilo veselje do streljanja.
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Pozdravljen!

  Se strinjam z Žigo, lepo ti je napisal. 
  Pri izbiri optike, je treba bit pozoren na to, da je optika testirana za zračno orožje (beri vzmetne puške). Včasih proizvajalci to označijo, včasih ne. Oznaka je ponavadi WR. Najbolje pa je, da za vsako optiko vprašaš in kupiš nekaj kar je preverjeno v praksi. V rojalu ti bodo z veseljem pomagali. 

  Cela ta kolobocija glede optik in vzmetnih pušk je pa nastala zato, ker imajo vzmetne puške specifičen odsun, in sicer v obe smeri (naprej in nazaj). Ko sprožiš, vzmet porine bat naprej (odsun nazaj) in na koncu se bat na hitro ustavi (odsun naprej). Pri plinskih je zadeva podobna, le manj izrazita. Zato nekatere optike razpadejo, ker so narejene samo za klasičen odsun (nazaj).

  Vzmetne s fixno cevjo so vsekakor boljša izbira, če si želiš natančnosti. Cinci je prek kratkim kupil eno, poglej malo na forumu, jo je zelo hvalil, samo se ne spomnem kaj je bla za ena :) mislim da BSA!
 • Rok
  Posts: 1,745
  Kar se tiče razlik med prelamačami ter fiksnimi puškami... Če je kvaliteta OK, ne pride do odstopanj. Res je, da je pri nekaterih Trailih bil ta problem, ki je bil pred kratkim odpravljen z verzijo 2, torej NP2, ki je sedaj delan v ZDA.

  Glasnost je pa pri vseh prelamačah relativna, zato se lahko oglasite pri nas in sami ocenite glasnost.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Nekdo
  Posts: 13
  No pa da še jaz nekaj vprašam:
  Glede na prejšnje objave bi moralo veljati, da bi se Nikko Stirling Gold crown z variabilno povečavo dobro obnesel na Gamo 24 J prelamači z jekleno vzmetjo. A to velja tudi za Mountmasterje? Ker sem nekje prebral, da so manj robustni od gold crown...
 • Rok
  Posts: 1,745
  Ja, res je, da so manj robustni. Z Mountmasterji imamo občasne probleme pri plinskih vzmeteh, ampak v primeru okvare daljnogled brez problemov zamenjamo.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • PanterPanter
  Posts: 592
  NA COMETO 220 lahko montiraš kontaktne leče pa jim nič nebo :) sam os. sem jo imel in nikakor nisem bil zadovoljen,ker je bil cev kriva (M-shop pač) 

  Raje sprašuj kako je s optiko in kakšnim gamo hunter, Black bull ali pa diana magnum 350 itd... tu se pa resno lahko sprašuješ kero optiko dat gor :)

  Brez zamere!

  lp,Panter

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Tagged

Novo v Rojalu