Ekol Viper 550
 • ŽigaŽiga
  Posts: 39
  Pozdravljeni,
  Ker še nihče ni nič napisal o teh pištolah, sem se odločil nekaj napisati sam za pomoč vsem, ki še razmišljate o nakupu in vsem, ki imate kakršne koli težave s temi pištolami. Jaz sem kupil 2,5'' verzijo ker takrat 4.5'' še ni bila na voljo. Prvi utisi so bili zelo dobri saj je zadeva zelo masivna in deluje precej bolj kvalitetno od ostalih, ki so namenjene za streljanje slepih nabojev in raket. Tudi poizkus z magnetom me je precej pozitivno presenetil ker se je prijel zelo močno na bobenček in na cev, okvir in še nekaj drugih delov pa je, kakor magnet pravi, iz neke standrardne zlitine. Tudi teža je v spletni trgovini napačno podana saj zadeva tehta 793g namesto 710g, 4.5'' verzija pa mora biti potem še malo težja. Ampak vseeno teža tukaj ni problem, saj jo je zelo lahko držati in meriti z njo, bistveno težje pa je karkoli zadeti. Merki seveda niso nastavljivi, cev je popolnoma gladka in izhodna energija ni nič posebnega, tako da celo dvomim da vsaj teh 16J doseže. Rezultat je pa ponavadi tak, da na 5m razdalje nekako vsaj gre vse v standardno 14x14cm tarčo, ampak šele po tem ko ugotoviš kam večinoma nese glede na to kam meriš. Potem je pa naslednja težava polnenje. To pa zgleda tako, da je najprej treba z nekim ozkim kovinskim predmetom v spredno stran bobenčka zariniti svinčene krogle 5.5mm, diabole se tudi da, ampak je to še precej težje, potem pa kot pri vseh revolverjih zadaj vstaviti navadne razpočnike 6mm kratke oz. flobert. Po nekaj polnenjih gre zaradi vseh saj to še bistveno težje, roke so pa na koncu take, kot da bi delal generalni servis na kakšnemu dokaj zanemarjenemu oldtimerju.
  Predzadnji problem je še potem to, da se nosilec od bobenčka ves čas rahlja, tako da ga je treba sproti zategovati in popribližno petih polnenjih se tudi toliko saj nabere v bobenčku, da gredo krogle precej težje ven, kar po moji diagnozi povzroči večji pritisk ob sprožitvi in to potem lahko sproži hkrati še sosednji naboj, ki prileti ven iz bobenčka naravnost v bočni del okvirja. To se mi je tudi že velikokrat zgodilo, tudi če sta ostala samo dva naboja sta zadnja dva počila istočasno. Razlog pa je zgleda ta, da zaradi previsokega pritiska nekaj zelo vročih plinov uide pod ekstraktorjem, oz. notri kjer se ekstraktor in bobenček prilegata skupaj in ker so naboji tako kratki ga očitno sproži vročina spredaj, kjer je zapognjen skupaj. To težavo sem potem tako rešil, da sem dal ekstraktor zalotati direktno na bobenček, tako da deluje isto kot da bi bil vse en kos in od takrat naprej se to ne dogaja več, je pa precej težko zdaj sprazniti prazne naboje, ker je treba vsakega posebej s tanko jekleno žico skozi sprednjo odprtino kamor grejo krogle zriniti ven.
  Zadnji problem pa splošna uvrstitev tega orožja med kategorije. Tudi sam se strinjam da glede na to, da ne presega moči 20J in da strelja krogle ali diabole da bi morala spadati med zračno orožje ali pa vsaj v neko novo kategorijo, ki ima enake prodajne pogoje kot zračno orožje, ki ne presega omejitev. So se pa seveda našli posamezniki, ki so trdili, da to v vsakem primeru spada pod D3 kategorijo, oz. pravo kratkocevno orožje, ki ne uporablja enovitega naboja. Ampak vseeno to so samo posamezniki, pišem pa o tem zato ker se vsaj meni zdi da je tukaj priporočljiva precej večja previdnost, ker lahko vseeno mnogo kdo misli, da je to prava pištola in potem vmeša zraven policijo, kar pa vodi v nadaljne še večje težave. Tako da to sigurno ni primerno za uporabo na katerem koli manjšem ali večjem vrtu v naselju ali na vasi itd, predvsem zaradi glasnosti in izgleda. Najbolj primeren prostor za uporabo pa je dovolj velika klet, osamljen vikend ali pa dovolj veliko ograjeno privat posestvo.
  Za zaključek sem se pa odločil, da moram še opisati svoje občutke in pozitivne lastnosti te pištole. Kljub nenatančnosti in rahlem pomanjkanju zanesljivosti je zadeva vseeno zelo solidna in varna za uporabo in odlično daje občutek prave pištole. Ima tudi malenkost odsuna, ravno toliko da se čuti, pok je tudi ravno toliko glasen da se dobro sliši in da hkrati še ni nujno potrebna zaščita sluha, energija izstrelka je še vseeno mnogo višja kot pri pištolah na CO2 ali vzmet, je tudi bistveno lažja od vzmetnih pištol v povprečju, tudi neprimerljivo manjša je in enostavnejša za transport, ni težav s tem, da ne sme ostati napeta kot je pri vzmetnih pištolah, ni težav s puščanjem zraka ali CO2 in s tesnili, pa tudi strelivo je še vedno cenovno ugodno. Tako da svoj čar v vsakem primeru ima, lahko nudi veliko užitkov med streljanjem in marsikoga lahko tudi zanesljivo prepriča v to, da kupi pravo pištolo in se včlani v strelsko društvo npr. Vsaj mene je :)
  Glede nakupa in streliva bi pa priporočal 4,5'' verzijo, ker je vsaj po podatkih še malo močnejša, strelivo je pa daleč najbolše od RWS ali pa od Geco, ker so od vseh še najmočnejši in tudi najmanj umazanije povzročajo.

  LP Žiga