Nov zakon o orožju
 • bilobil
  Posts: 32
  Lep pozdrav vsem ljubiteljem zračnih pušk!

  A je že mogoče kdo priglasil HUNTER 1250 na upravni enoti?
  Če je kdo že, naj napiše kaj o tem.
 • selanc
  Posts: 126
  Ja jz! Gamo SOCOM 1250. In kaj te zanima? Priglasil in včeraj dobil priglasitveni list po pošti!! Malo dovgo je trajalo skor 4 tedne, sn že mislo, da je kaj na policiji narobe. Saj ko smo bli mladi smo ga tut mal srali :)
  Full sn močn, povnega sn močn!
 • bilobil
  Posts: 32
  Malo več napiši otem, potek celega postopka.
  :?:
 • selanc
  Posts: 126
  A ne bereš prejšnih posto al kaj?????
  said:

  LP vsem! Danes sem bil na upravni enoti. In vse kar je treba je izpolnit vlogo za priglasitveni list. Ki ti ga potem oni pošljejo domov, ko preverijo o zadržkih na policiji!!! Traja okrog 10 dni, tako mi je vsaj rekel! Cena vsega je 18.99 evra. To velja za tiste ki so kupili puško pred začetkom tega dodatka o zakonu o orožju. Tisti ki pa od veljave tega dodatka naprej, kupijo zračno jim pa mora prodajalec dati priglasitveni list zraven! Tako mi je rekel na občini! To pomeni tako: vsi ko smo že imeli puške pred zakonom, moramo po priglasitveni list na občino, kateri jo pa kupijo sedaj ga pa morajo dobiti zraven puške!Če ne je pa sploh kupit ne moreš! Torej si morajo vsi prodajalci na občini nabavit te prijave, in ko jo ti kupiš, mora prodajalec podati vlogo na policijo če so kakšni zadržki, če jih ni jo O.K., če pa so, jo pa tk ne kupiš sploh. Vprašite kaj! Ko še sam ne zastopim ka sn napiso.
  Sn bil pa drigi na KOroškem , ko sn jo prijavil!
  LP

  Full sn močn, povnega sn močn!
 • selanc
  Posts: 126
  Ka ti še zaj ni jasno??? Greš tja In to je to!!
  Full sn močn, povnega sn močn!
 • snajper
  Posts: 56
  Lep pozdrav vsem skupaj.

  Vsem, ki ste pridobili priglasitveni list ali ga še imate namen.
  V kratkem se pravi, da z priglasitvenim listom še nimaš dovoljenjea za nošenje ampak samo za posest.
  Torej ga lahko samo prenašaš in ne nosiš (glej spodnji odstavek). če za to obstajajo upravičeni razlogi: npr. od doma na strelišče ali nazaj in še to v času ko je strelišče odprto(kar lahko uradna oseba preveri-ni izgovorov "nisem vedel da je zaprto-če si član strelske sekcije"). In tudi to kar sem prebral v eni izmed starejših izdaj Dnevnika "To pomeni, da bo šlo za prekršek, če bodo policisti pri nekom v Kranju našli orožje, čeprav je doma na Viču, namenjen pa je na strelišče v Šiški. Tak ovinek bi bil nerazumljiv," s primerom pojasnjuje slednje vodja oddelka za orožje in eksplozivne snovi na ministrstvu za notranje zadeve"-NISEM AVTOR TE IZJAVE-.
  Doma na dvorišču pa je stvar jasno določena: Nobeno streljanje na dvorišču ne pride v upoštev. Lahko te zalotijo doma le tako, da nimaš orožja pripravljenega za uporabo. Torej brez metka v cevi.

  Pa izvleček iz zakona o orožju:


  Nošenje in prenos orožja
  Nošenje orožja po tem zakonu pomeni, da ima posameznik orožje, pripravljeno za uporabo, pri sebi.
  Za nošenje orožja po tem zakonu se ne šteje, če ima posameznik orožje pri sebi v svojih stanovanjskih prostorih, oziroma znotraj svojih ograjenih nepremičnin, če ni s tem zakonom drugače določeno.
  Za prenos orožja po tem zakonu se šteje, če orožje ni pripravljeno za uporabo in je zaprto v embalaži, pri čemer mora biti strelivo ločeno od orožja, prenos pa je potreben iz upravičenih razlogov.
  Posameznik sme nositi orožje, če ima pri sebi orožni list, oziroma ga sme prenašati, če ima pri sebi ustrezno drugo orožno listino in listino o istovetnosti, ki jo je izdal državni organ in je opremljena s fotografijo.
  Kdor nosi ali prenaša orožje, mora na zahtevo policista pokazati orožno listino, ki upravičuje nošenje oziroma posest orožja.

  9. člen
  Orožje državnih organov
  Določbe tega zakona ne veljajo za orožje, ki ga po posebnih predpisih nabavljajo in imajo v posesti državni organi.

  II. OROŽNE LISTINE
  10. člen
  Vrste orožnih listin
  Orožne listine po tem zakonu so:
  – dovoljenje za nabavo orožja;
  – dovoljenje za nabavo streliva;
  – orožni list;
  – dovoljenje za posest orožja;
  – orožni posestni list;
  – pooblastilo za nošenje orožja;
  – pooblastilo za prenos orožja;
  – dovoljenje za zbiranje orožja;
  – priglasitveni list.
  Orožne listine so tudi druge listine za orožje, izdane na podlagi mednarodnih pogodb.

  11. člen
  Pravice in obveznosti, ki izhajajo iz orožnih listin
  Dovoljenje za nabavo orožja dovoljuje posameznikom, pravnim osebam in podjetnikom (v nadaljevanju: oseba) nabavo orožja in se izda z veljavnostjo šestih mesecev. Če imetnik ne izkoristi dovoljenja, ga mora v roku osmih dni po prenehanju njegove veljavnosti vrniti upravni enoti, na območju katere ima stalno prebivališče oziroma svoj sedež. Nabavo orožja mora imetnik dovoljenja priglasiti pristojnemu organu v roku osmih dni po njegovi nabavi, da orožje registrira in da zaprosi za izdajo orožne listine za posest oziroma nošenje orožja..
  Dovoljenje za nabavo streliva dovoljuje osebi nabavo streliva in se izda z veljavnostjo šestih mesecev.
  Orožni list dovoljuje posamezniku posest in nošenje vpisanega kosa orožja in se izda za lovsko in športno orožje z veljavnostjo desetih let, za varnostno orožje pa z veljavnostjo petih let.
  Dovoljenje za posest orožja dovoljuje posamezniku posest posameznega kosa orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo.
  Orožni posestni list dovoljuje pravnim osebam in podjetnikom posest orožja, ki ga pod pogoji iz tega zakona in posebnih predpisov lahko zaupajo posameznikom.
  Pooblastilo za nošenje orožja dovoljuje posamezniku, da na podlagi orožnega posestnega lista nosi posamezen kos orožja, ki mu je zaupan. To pooblastilo izda imetnik orožnega posestnega lista z veljavnostjo petih let od potrditve pristojnega organa. Ob vsakem prenehanju razloga za izdajo pooblastila za nošenje orožja sta pravna oseba in podjetnik dolžna takoj odvzeti pooblastilo posamezniku in v osmih dneh o tem obvestiti pristojni organ.
  Pooblastilo za prenos orožja dovoljuje posamezniku, da na podlagi orožnega posestnega lista prenaša orožje, ki mu je zaupano. To pooblastilo izda imetnik orožnega posestnega lista z veljavnostjo petih let od potrditve pristojnega organa. Ob vsakem prenehanju razloga za izdajo pooblastila za prenos orožja je pravna oseba dolžna takoj odvzeti pooblastilo posamezniku in v osmih dneh o tem obvestiti pristojni organ.
  Dovoljenje za zbiranje orožja dovoljuje osebi zbiranje orožja brez pravice nošenja in se izda s trajno veljavnostjo.
  Priglasitveni list dovoljuje posamezniku posest posameznega kosa orožja kategorije D brez pravice nošenja. Priglasitveni list izda oseba, ki je po tem zakonu pooblaščena za promet z orožjem, če ni v tem zakonu drugače določeno.
  Orožne listine se izdajo na obrazcih, ki jih predpiše minister, pristojen za notranje zadeve. Obrazec orožnega lista in obrazec vloge za izdajo orožnega lista izdeluje podjetje ali organizacija, ki jo pooblasti minister, pristojen za notranje zadeve.

  Torej, se nima smisla delat pametnega pred policisti, če te hočejo "naslonit" imaš malo možnosti za rešitev sploh če te kdo prijavi.

  Res so fajn za jjjj vso stvar.

  Če ma kdo pa kakšno rešitev pa kar na plan z njo, mislim, da je bi bili vsi veseli.
 • ribničan
  Posts: 580
  Najbol da puško nabijem na steno !! :evil:
  Loviti tako, da ohranjamo. Loviti tako, da smo si dobri tovariši. Loviti tako, da bogatimo duha in telo.
 • Arhe
  Posts: 37
  ni ravno tako, kot je napisano zgoraj.
  www.mnz.gov.si/si/pogosta_vprasanja/orozje_strelivo/ in si preberite: kdaj se lahko uporabi zracno orozje...

  v kategorijo D spada:
  1. enostrelno dolgocevno orozje z gladko cevjo
  2. plinsko orozje
  3.reprodukcije strelnega orozja
  4. moznarji
  5. staro orozje
  6. zracno orozje
  7. orozje s tetivo
  8. el. paralizatorji
  9. razprsilci

  iz kategorije D 6. tocka do vkljucno 9. tocke v drugo dovoljeno orozje, za katero ni potrebno posebno dovoljenje.

  povzeto po: razvrstitev in kategorizacija orozja (google 1. zadetek pdf dokument).

  lp
 • snajper
  Posts: 56
  Ja, po eni strani imaš prav ampak to je mislim da veljalo po starem( to nas najbolj boli)in še velja za tiste puške, ki imajo hitrost do 200m/s in do 20 J energije in je ne rabiš niti priglasit. Za tiste , ki pa to presegajo pa se je zadeva spremenila (Z A K O N O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OROŽJU (ZOro-1B)) :cry: . Mislim , da je debata tekla o tem. Bi pa res rajše videl da imaš ti prav :? .Če pa se motim pa prosim za odgovor :| Al pa še mogoče ostaje upanje...

  l.p.
 • Rok
  Posts: 1,745
  said:

  Ja, po eni strani imaš prav ampak to je mislim da veljalo po starem( to nas najbolj boli)in še velja za tiste puške, ki imajo hitrost do 200m/s in do 20 J energije in je ne rabiš niti priglasit. Za tiste , ki pa to presegajo pa se je zadeva spremenila (Z A K O N O SPREMEMBAH IN DOPOLNITVAH ZAKONA O OROŽJU (ZOro-1B)) :cry: . Mislim , da je debata tekla o tem. Bi pa res rajše videl da imaš ti prav :? .Če pa se motim pa prosim za odgovor :| Al pa še mogoče ostaje upanje...

  l.p.  Opa, opa, to so pa posledice nepremišljenega zakona. Mislim, da drži to kar je snajper napisal, pač, zračno smo začeli enačiti s pravim.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Arhe
  Posts: 37
  Ne vem, skliceval sem se na informacije zapisane na ministrski spletni strani, mogoče so pa le nesposobni osvežiti. Mučkalice v glavnem.
 • geiger
  Posts: 34
  A to res al kaj...da tudi doma na svoji parceli ne smeš streljati, lahko le poseduješ in nič več?
  Torej če streljam in me kdo prijavi pa da imam zračno nad 200m/s...sem ga najebal. Moral bi bit na strelišču in še to pod pogojem da imam pooblastilo za prenos.

  Res je, najboljše da pribijem puško na zid. Čeprav me vrjetno sosed ne bo prijavu kr tko ampak kazni so od 200EU do 10000EU, čist odvisno kaj ti vse najdejo.
 • svarun
  Posts: 11
  citiram:
  Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje. Mladoletne osebe pa ga lahko nosijo in uporabljajo samo pod nadzorstvom polnoletne osebe - 23. člen zakona.

  Upam da razumeš: Lahko streljaš, samo ne na sosedovo posest ali bognedaj soseda (ali njegovega mačka) :wink:
  Nima te kaj prijavit, če boš previdno streljal in se držal zakona.
 • DamijanS
  Posts: 144
  citiram:
  Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje. Mladoletne osebe pa ga lahko nosijo in uporabljajo samo pod nadzorstvom polnoletne osebe - 23. člen zakona.

  Upam da razumeš: Lahko streljaš, samo ne na sosedovo posest ali bognedaj soseda (ali njegovega mačka) :wink:
  Nima te kaj prijavit, če boš previdno streljal in se držal zakona.


  Torej to pomeni; če streljam na lastnem dvorišču v varno stran (npr fiksno tarčo na steni, kjer diabolo pač ne more zaiti neznano kam ali se odbiti) sem na varnem območju?
  Primer; imam bajto in gospodarsko poslopje, ki tvorijo nekakšen u (tloris), torej če streljaš iz odprte strani v notranjost, sem na "zelenem" kar se tiče zakona, čeprav je to v naselju?

  Meni se zdi to nekako nedoločeno, oziroma nenatančno podajanje okoliščin v katerih se pač lahko uporablja zračno orožje. Ker mam tudi sam dokaj težavne sosede (stara učiteljica je hujša kot DURS) poleg tega pa sem tako ali tako bil veš čas v službi, nisem že kar nekaj časa streljal, me pa je zdaj spet "prijelo" pa bi rad malo več informacij glede "novega" zakona.
 • geiger
  Posts: 34
  said:

  citiram:
  Zračno orožje in orožje s tetivo se lahko nosi in uporablja na strelišču ali tako zavarovanem kraju, da niso ogroženi ljudje ali premoženje. Mladoletne osebe pa ga lahko nosijo in uporabljajo samo pod nadzorstvom polnoletne osebe - 23. člen zakona.

  Upam da razumeš: Lahko streljaš, samo ne na sosedovo posest ali bognedaj soseda (ali njegovega mačka) :wink:
  Nima te kaj prijavit, če boš previdno streljal in se držal zakona.
  Strelišče je posebno zavarovan kraj, praviloma mora bit preprečen vstop nedovoljenim osebam iz strani. Zadaj mora biti primerna zaščita, strelna linija določena, zavarovano pred neprvidenim odbojem strela vstran (oz. dovolj oddaljeno od ljudi/premoženje),...

  Mislim, da boš pred sodnikom bolj težko zagovarjal tvoje dvorišče kot urejen prostor za streljanje. Pa to ne mislim kot žaljivo, želel bi da nimam prav...ampak če gledamo zakon dobesedno: Na strelišču ali TAKO zavarovanem kraju.

  Osebno menim, da če slučajno se zgodi kako sranje zaradi odbitega strela vstran oz. neprimerne zaščite...pol ga hudo nasrkaš, ker streljal si na kraju ki ni TAKO zavarovano kot strelišče.
 • DamijanS
  Posts: 144
  Ja, čudna reč, ta zakon.
  Torej smo v bistvu na tem, da bi bilo edino mesto streljanja lovsko streliče naše LD.
  Me pa zanima, kakšen bi bil argument, če bi na hofu (dvorišču) postavil montažno strelišče (tisti dolg "šotor" t.i. Air lodge) okolico zavaroval proti rikošejem itd. Omejen vstop pa je po ustavi tako ali tako za vsako posest dan posestniku, namreč pravica do nedotakljivosti lastnine, saj nihče ne more na tvojo privatno parcelo brez tvojega dovoljenja (kolikor je meni to jasno) ampak to pri nas v praksi ni tako dobesedno tolmačeno kot recimo v ZDA, kjer je zaradi tega že marsikdo svinec fasal...
  Ja zaenkrat bo treba fedro dat v kot, pa razmislit o novem hobiju (ki to itak nikoli ni bil).

  Ali pa najti tehnično izvršljivo rešitev....
 • geiger
  Posts: 34
  Back stop definitivno mora bit, brez pardona. In to tak back stop kjer se lahko metek priemrno zaustavi brez odboja. Jaz imam to zelo enostavno rešeno...en jeklen (60cm premera) sod prevrnjen (predstavljajte si tunel) in na dno sem postavu zadaj plast vezane plošče čez njo pa plast stiropora. Stiropor je malce overkill ker lesena plošča zadaj bi bila čist dovolj ker je zaprt prostor in ni pogoja da bi se odbilo vstran, še posebej če daš kak mehkejši les kjer se diabola lepo zasidra. Imam pa tudi en manjši konusni zbiralec ki lepo pobere vse kar zleti noter.
  Sod pa je postavljen v smeri neprehodne goščave. Bočni prehodi me še mal jebejo, ker je tak bolj ozek prosto z odprtinami, ampak streljam več al manj ko vem kje je folk (oz ga ni) pa tudi streljam počasi tko, da vidim če se kdo približuje. Sej če je pregledno in dovolj široko na okoli ter nobenega v bližini (aka polje) vrjetno ni panike.
  Mogoče pretiravam, ampak glede kakšne so kazni, heh...da ne govorimo če bi sosedu pomotoma staknu kako oko...i'm done for. Pa tud računam, da če me kdo vidi, da zgleda kolkr tolko urejeno da me ne prjavijo.
  Tud ne maram streljat vse na okol svojega vrta ker se tam pasejo naše kokoši in ne maram jajc obogatenih s svincem. :wink:
  PS: že kako leto uporabljam ta sistem...in tam nekje 80% vseh izstrelkov sem uspel pobrati. Jih zberem pa pretopim v en blok, da se mi ne raztresejo na okol. Skoraj nevrjetno kolk razmesarjenih diabol se nabere po tolkem času, jih imam že en pošten lonček. Skoraj groza me prime ko leta nazaj pred tem sem tako po partizansko kakih 10 škatlic potrosu zadaj za hišo.
  Če se mi kdo smeje, naj kupi 5 škatlic in jih poseje na okol...da vidmo koga nebi motlo!
 • DamijanS
  Posts: 144
  Veš kaj se meni zdi nabolj štorasto pri tej zadevi, da je zračna puška na vzmet preglasna, poleg tega pa so dušilci prepovedani. Je pa res da pri vzmetni itak ni koristi, ker dušilec poka (po navedbah kolega puškarja, ki ima izkušnje) deluje na kemičnem principu lovlenja tlaka plina (mislim da po bernulijevi ali nekaj podobnega, v glavnem izračun gre po formuli: vrsta streliva oz količina smodnika v tulcu povzroči toliko in toliko volumna plina ki ima tak in tak tlak zato mora dušilec imeti tak in tak volumen in toliko in toliko komor) kako se pa bi utišalo feder pa meni ni povsem jasno in seveda da ni kaznivo. Če ima kdo kake izkušnje prosim na dan z njimi. Sam se zmeraj bolj nagiban k temu, da bom dal fedro na steno pa kupil PCP z "bullbarrel" pa bomo videli. V zakonu sicer piše da so vsi pripomočki, ki utišajo (pridušijo) orožje ali spremenijo zvočno sliko orožja prepovedani, točno ne vem, tako se spomnim iz glave.
  V Nemčiji recimo za puške do 7,5J ki se prosto prodajajo lahko namontiraš dušilec (Weihrauch jih celo prodaja zraven pušk; recimo HW100, pa tudi Gamo; o tem sem sližal smrtno smešno zgodbico mojega kolega prodajalca... he he) in ne motiš sosedov, ker pri PCP resnično deluje.
  Kar se pa tiče "lova" peletov, imam tarče postavljene pred iveralnimi ploščami na "gredici" pred steno, gredica seveda ni v uporabi, sam sebi ne bom svinca po zelju trosil, da ne bo kakih komentarjev. Rikušejev v levo in desno praktično ni, ni pa tudi dostopa na desni je poslopje, ograja brez prehoda in njiva, na levi pa ograja in bajta, s hrbta pa praktično 50m naše posesti z sadovnjakom, bujnim vrtom, drevesi...đunglo in sosedova hala. kdaj pa kdaj se kakšen želi vrniti v mojo smer ampak to se reši z nagibom zaslonke (iverne plošče ob steni). Babnica, ki mi je težila je (v primeru da streljam) minimalno 50m za mojim hrbtom, tako da ni šans da ji kaj prileti... Razen mojih kletvic.
  In ja, tudi mene je impresioniralo, ko sem še v dobrih časih postrelal daleč preko 5000 šusov čez poletje, koliko se to nabere, in prav je da se okolja ne obremenjuje* s tem.
  Moram pa priznati, da imam na CO2 pištoli dušilec (vem, ni legalno) ker kdaj pa kdaj streljam v bajti, in učinkuje kot treba. Sem zadevo (RWS C225) našponal**tako da dela daleč nad tovarniško močjo, pa vseeno dušilec pok odlično utiša. Aja, tudi njega sem drastično izboljšal***, ampak to ni za v javnost.
  Tudi tako bi se dalo vsaj malo izboljšati sobivanje, ampak za vsak zakon, ki se ga sprejme je potrebno dobre argumente in še boljši nadzor, ampak ravno nadzora (nad katerimkoli zakonom, razen prehitre vožnje) je ABSOLUTNO PREMALO

  Lep pozdrav :roll:


  *Strokovno se baje reče obremenjuje in ne onesnažuje, tako je bodril g. prof. Drago Vuk, ki je baje huda glava, s področja ekologije in varstva okolja, drugače pa profesor na FOV-moji bivši fakulteti.
  **Vse kar sem spremenil sem spremenil po navodilih drugih strelcev, ki so se tega lotili, stvar je bolj popularna v DE, kjer so pištole bolj zadušene, ne škodi pa če je že serijsko bolj odprta in ji še pomagaš dihati, ampak bombica pa gre dosti hitreje skoz... :( -večje odprtine ventilov, druga vzmet, menjal dihtunge, podaljšana cev-
  ***Ker ni legalno, ampak zelo učinkovito v zaprtem prostoru, morda na štiri oči. Vem pa da jih nekaj roma tudi v naše kraje, glede na odzive prodajlcev v DE
 • geiger
  Posts: 34
  Feder se edino da (malo) utišat tako, da ga mal upočasniš in sicer, da ga mal bolj namažeš z mastjo, tko da je manj sunkovit uradec. Posledica je manjša moč ampak večja preciznost ker je manj vibracij.
  Glede dušilcev se ne spoznam neki dosti, ampak pri strelnem orožju treba upoštevat če metek prebije zvočni zid (torej en pok) in če izpušni plini prebijejo zvočni zid (drugi pok). Za metek ni rešitve, razen da se ga upočasni pod hitrost zvoka (i.e. sub-sonic). Dušilec odvzame energijo plinom preko turbolence in jih s tem utiša.

  Sem vesel, da se vsaj držiš nekih načel varnega in okolju prijaznega streljanja...če bi imeli več takih, pol zakon o orožju sploh ne bi obstajal, ker ta je narejen predvsem zaradi neodgovornih strelcev. Naprimer (slišal od prijateljevega prijatelja,...) je en človk streljal z okna dol babe na plaži z neko zračno.
  Ali ko luknjajo prometne znake, pa take zadeve. Zdej pa še zakon o prepovedi moči...heh. To gre vrjetno na račun unih, ko se ga za prvi maj pri kolegu mal napijejo pa merijo puške drug v drugega ker se jim zdi smešno...ahh sej so samo igrače, govorijo. Moja Diana 34 prebije 1/2 centimetra vezane plošče na 50m. Z 5 metrov stavim da prebije lobanjo odraslega človeka skoz in skoz. Toliko o igračah.

  Pa ne kažem prste na nobenega, to so pač izkušnje ki jih imam z opazovanjem folka pa take in drugačne govorice oz časopisni članki. Enga kolega so enkrat tko za štos ustrelili v nogo z neko levo zračno puško, sicer ni imel nekih posledic...ampak, you get the idea.
  Odgovoren strelec bi lahko doma imel .50 snajperko z dušilcem, pa v celem življenju se nebi nič hudega zgodilo.

  90% zakonov je narejenih zaradi ljudi, ki se ne morejo sami malo zadržat oz. bit malo bolj preudarni. Isto za motorje, ki so mi zlo všeč...ponovem treba delat (delno) 3x izpit za skoraj isti motor, ker pač folk enostavno dela z njimi numnosti...npr prehiteva na 160kmh v nepregleden ovinek, ali ga goni z isto hitrostjo sredi mesta (poznam folk).
 • shooter
  Posts: 21
  Dejte mi rečt kako je sedaj če imam 2 let staro zračno ki presega to vrednost 200m/s (no mogoče niti ne več, slaba vzmet :D)
  Imam tudi račun in vse, samo zdaj nisem več v tem roku 6 mesecev ki bi lahko še prijavil na UE ?
  Sedaj se ne da več priglasiti ?
  Kaj storiti ?


  Lp
 • ribničan
  Posts: 580
  boli te kurac :lol:
  Streli kokr češ, sam srat ga ne :)
  Loviti tako, da ohranjamo. Loviti tako, da smo si dobri tovariši. Loviti tako, da bogatimo duha in telo.
 • Rok
  Posts: 1,745
  said:

  Dejte mi rečt kako je sedaj če imam 2 let staro zračno ki presega to vrednost 200m/s (no mogoče niti ne več, slaba vzmet :D)
  Imam tudi račun in vse, samo zdaj nisem več v tem roku 6 mesecev ki bi lahko še prijavil na UE ?
  Sedaj se ne da več priglasiti ?
  Kaj storiti ?


  Lp  Inšpektor mi je rekel, da tudi če imaš 100 let staro zračno, ki je kot nova presegala 200m/s, sedaj pa nima niti 100m/s, si v prekršku. Saj se gleda tehnične podatke nove.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • RayMoon
  Posts: 23
  kaj pa če maš bolj šibko (175m/s), pa ji zamenjaš vzmet in je hitrost izstrelka višja od omejitve? A tudi velja navedba iz tovarniških podatkov?
  Čakaj trenutek za en, en sam dobro namerjen strel.
  (Vasilij Zajcev)
 • Rok
  Posts: 1,745
  said:

  kaj pa če maš bolj šibko (175m/s), pa ji zamenjaš vzmet in je hitrost izstrelka višja od omejitve? A tudi velja navedba iz tovarniških podatkov?  Kaj mislite, da pa v tem primeru velja? Predelave so žal kaznive.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • DamijanS
  Posts: 144
  Pozdravljeni

  Hm, kako pa je res z uvozom PCP (recimo Weihrauch HW100) iz DE z po njihovi zakonodaji legalnimi 7,5J pa ima montiran tovarniški dušilec? Se da zadevo kako legalno uvozit, oziroma, če mi jo pošlje trgovina po pošti, kar gre brez problema, moram potem tisti dušilec "strokovno" odstraniti ali kako naj gledam na to opcijo?
  Drugo vprašanje je podobno. Glede britank (BSA T10 Scorpion), ki so po njihovem zakonu omejene na nekje 17J ali manj in isti sistem nabave (po pošti, seveda v trgovini, ki to omogoča, ker je njihov zakon v nekaterih delih totalno neumen)in imajo po večini na ustju cevi navoj za dušilec. Sem v tem primeru v sivi coni zakona ali ga kršim?
  Premišljam, da bi letos, ob ugodni gospodarski klimi (veliko poslov = še več dobička) nabavil eno od teh dveh možnih PCP pušk (verjeto BSA, ker je občutno cenejša) v taki izvedbi, da bi ostal pod mejo prijave glede na zakon, ker bi tako ali tako streljal na tarče do 50m. Predvsem pa za tistih par ur, ki mi ostajajo za prosti čas, ne rabim moči, dometa, prebojnosti. Za zadovoljevanje tega bom v prihodnosti razmislil o opciji IPSC in LD, oziroma športnem streljanju.

  Hvala za pomoč in informacije

  Lep pozdrav
 • Živjo

  Mene tudi zanima kako je z uvozom zračnega orožja (tistega, ki prepko presegajo mejo 20/200). Če kupim (spletna trgovina-naročim-pošta) orožje. Kako je potem z birokracijo papirji, je to sploh v skladu z zakonom? Ker možno je. Ne vem pa kako gre to z roko pravice. Kaj pa nakup orožja (ki pravtako presega dovoljeno mejo) na bolhi, če kupiš orožje brez vseh papirjev, kako je kaj s tem?
 • Če uvoziš nekaj kar presega zakonsko dovoljeno mejo 20J ali 200 m/s imaš 8 dni časa (ko puško dobiš domov), da zadevo priglasiš na upravni enoti, kje dobiš tudi priglasitveni list. Pri nas (sem spada tudi bolha), se sme tako orožje prodajati le preko trgovca z orožjem, ki ti uredi tudi papirje.
 • Danijel
  Posts: 203
  said:

  Če uvoziš nekaj kar presega zakonsko dovoljeno mejo 20J ali 200 m/s imaš 8 dni časa (ko puško dobiš domov), da zadevo priglasiš na upravni enoti, kje dobiš tudi priglasitveni list. Pri nas (sem spada tudi bolha), se sme tako orožje prodajati le preko trgovca z orožjem, ki ti uredi tudi papirje.


  Se pravi,da,če puško ki presega omejitve kupiš v tujini lahko potem pri nas priglasiš drez opravljenega testa o varnem rokovanju z orožjem,ali je to vseeno treba opraviti?
 • buhek
  Posts: 84
  Brez opravljenega testa o varnem rokovanju z orožjem NE MOREŠ dobiti priglasitvenega dovoljenja. Po navadi se že zatakne z naročilom pri trgovcu v tujini, v državah znotraj EU katere imajo omejitve moči na zračno orožje! Potem pa je tu še špedicija pa po možnosti še davek, ker ta spletni trgovec objavi ceno na svoji strani brez DDV-ja zato da je lahko naj bolj ugoden.
 • To pa ne drži. Izpit rabiš za plinsko orožje in ne za zračno.
 • Rok
  Posts: 1,745
  Seveda drži. Puško si prisiljen priglasiti v osmih dneh, če jo ne, si v prekršku. Za priglasitev pa so jasni pogoji, opravljen izpit o rokovanju ter potrdilo o nekaznovanosti okrajnega in ljubljanskega sodišča, ali pa orožni/posestveni list.
  To seveda velja za tiste zračne, ki presegajo mejo 20/200.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Se opravičujem za napako, sem ravnokar še enkrat preveril v Zoro-ju.
 • Danijel
  Posts: 203
  said:

  Seveda drži. Puško si prisiljen priglasiti v osmih dneh, če jo ne, si v prekršku. Za priglasitev pa so jasni pogoji, opravljen izpit o rokovanju ter potrdilo o nekaznovanosti okrajnega in ljubljanskega sodišča, ali pa orožni/posestveni list.
  To seveda velja za tiste zračne, ki presegajo mejo 20/200.


  Se mi je zdelo zelo čudno,da bi lahko še zmer kupil najmočnejšo puško v tujini pri nas pa samo priglasil brez vseh postopkov :lol:
 • Živjo.
  Naj poudarim sem nov na forumu.
  Zanima pa me sledeče, ker nikjer drugje nisem dobil informacij:
  Koliko zračnega orožja imaš sploh lahko doma tistega, ki je pod dovoljeno mejo 20/200 in tistega nad?

  Lep pozdrav
 • Rok
  Posts: 1,745
  said:

  Živjo.
  Naj poudarim sem nov na forumu.
  Zanima pa me sledeče, ker nikjer drugje nisem dobil informacij:
  Koliko zračnega orožja imaš sploh lahko doma tistega, ki je pod dovoljeno mejo 20/200 in tistega nad?

  Lep pozdrav  Tistega pod mejo neomejeno. Tistega nad mejo pa bi rekel, da isto neomejeno.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • dolar
  Posts: 7
  Verjetno bom uzel crosman trail np močnejšo varianto, zato rabim:

  potrdilo Ministrstva za pravosodje o nekaznovanju in
  potrdilo Okrajnega, okrožnega sodišča o nekaznovanju in
  potrdilo Sodnika za prekrške o nekaznovanju in
  potrdilo o opravljenem preizkusu znanja o ravnanju z orožjem

  Še kaj?

  Kdo ve se da ta potrdila dobiti preko telefona/neta ali je treba skakati okoli?

  Kje dobim potrdilo o opravljenem preizkusu znanja o ravnanjem z orožjem?
 • dolar
  Posts: 7
  ~170 EUR Za to da lahko kupim zračko! Deluje mi kot neka dimnikarska varianta. :evil:

  A potem ko kupiš moraš še kaj prijavlati, dodatni stroški ali je to to?
 • DamijanS
  Posts: 144
  Pozdravljen

  Isto kot za strelno orožje, vsak nov nakup na novo prijaviš na UE. Na žalost je (in po večini po krivdi nekaterih nadebudnih in duševno zaostalih zelencev, ki so se po internetu hvalili z takšnim in drugačnim "ulovom") postopek pridobitve skoraj identičen tistemu za strelno orožje, vsaj izpit je skoraj identičen. Prav tako kasnejše prijavljanje na UE, le da tu ni tako podrobne obrazlage ipd.
  Čaka te kar nekaj poti, poleg tega so opravljanja izpita terminsko omejena zaradi primanjkovanja inštruktorjev, kot imam jaz informacije...

  Lep pozdrav, Damijan
 • tejo996
  Posts: 88
  Pozdravljeni.
  Soseda mi ponuja Gamo Shadow Sport ker ga po moževi smrti ne potrebuje.
  Kot mi je povedala puška ni priglašena, kar pa mislim da bi morala bit saj sem našel podatek da naj bi zmogel 1000fps ali cca 300m/s.
  Pa me zanima ali ga lahko sedaj sploh še lahko priglasim, ker je zakon že dolgo zunaj?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Po pravni poti jo ni možno priglasiti...
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Dejte no,sam sem imel primer ko sem svoj 9mm signalni revolver S&W slučajno kupil leta 2002 ko še ni blo govora o nekem plinskem orožju,in mi na pamet ne pade da bi za nazaj kaj priglašal,tudi zakon tega ne zahteva pa še nekaj evrov prišparaš :)
 • Mislim, da bi puško vseeno lahko priglasil, kot  "uvoz iz tujine" kupljeno od privat osebe.
 • tejo996
  Posts: 88
  Da nebi imel kakšne nepotrebne poti.

  Če pravrazumem, ko pridem po puško ki presega 20/200 moram imeti s seboj:
  - potrdilo o nekaznovanju
  - potrdilo o rokovanju z orožjem

  Potrebujem še kaj?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Potrdilo o nekaznovanosti od okrajnega ter glavnega sodišča v Ljubljani. To je to.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Hrvati imajo to vse bolje rešeno,mam bratranca ki je za močnejšo zračno in plinsko pištolo moral le prinest račun iz trgovine na njihov MUP(policijo)-jo prijavil in je bila stvar rešena...ne pa tu pri nas ko rabiš pet kil papirjev...bi morali počasi razmišljat o poenostavitvi ZORO-ta v teh primerih,za tapravo strelno orožje pa naj ostane kot je.
 • Rok
  Posts: 1,745
  Res je...
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Imam par vprašanj glede potrebnih papirjev in tečaja potrebnega za nabavo močnejših pušk. Za potrdila o nekaznovanosti od glavnega sodišča v LJ - se je treba osebno tam zglasit? Kaj vse zajema ta enodnevni tečaj o varnem rokovanju z orožjem? Je vsebina ista kot za pridobitev orožnega lista? Oziroma me zanima, če opravim ta tečaj, lahko kasneje z njim pridobim orožni list (seveda z zdravniškim in članstvom v SK)?
 • cinci
  Posts: 184

  Potrebuješ dve potrdili o nekaznovanosti - eno od ministrstva za pravosodje, da do sedaj nisi kaznovan in eno od tvojega najbližjega sodišča, da proti tebi trenutno ne tečejo postopki. Od ministrstva lahko zaprosiš preko njihove spletne strani ali po faksu, na sodišče moraš osebno.

  Izpit je enoten in velja tudi za orožni list. Sestavljen je iz štirih  sklopov, pisni del, ustni del, praktični del in streljanje s pištolo. Najbolje in najhitreje to opraviš preko Boška Doneskega, 041 416 961 v Medvodah. Imaš eno soboto cel dan predavanja, nato naslednji ponedeljek streljanje na strelišču v Ljubljani, popoldan pa izpit v Medvodah. Sam tečaj pa imaš tri sklope - zakon, prva pomoč pri strelskih poškodbah in poznavanje orožja s sestavljanjem/razstavljanjem pištole. Iz vsega tega je tudi izpit. Vsa potrebna gradiva za učenje dobiš na predavanju.

 • caliber
  Posts: 26
  Pozdravljeni mene pa zanima, ker grem v Ameriko, kako je z nakupom zračne pištole, ki presega 200m/s. Če jo recimo pošljem po pošti razstavljeno po delih, torej ene dva paketa, nekaj delov lahko pa tudi sam v prtljago spakiram. Ali govori zakon kaj o nakupu delov za puško.

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu