Nov zakon o orožju
 • Danijel
  Posts: 203

  caliber said:

  Pozdravljeni mene pa zanima, ker grem v Ameriko, kako je z nakupom zračne pištole, ki presega 200m/s. Če jo recimo pošljem po pošti razstavljeno po delih, torej ene dva paketa, nekaj delov lahko pa tudi sam v prtljago spakiram. Ali govori zakon kaj o nakupu delov za puško.  Kot nakup posameznih delov verjetno nebi bil problem,samo ti jo boš verjetno v Slo.sestavil,potem pa ti spet velja ta zakon pa še problemi kako potem prijavit uvoz ...
 • caliber
  Posts: 26
  Aha hvala za odgovor, ja to bi znal potem biti problem, zato sem razmišljal, ker nočem imeti problemov, da bi potem kupil nekaj kar je pod dovoljeno mejo, da priglasitev ni potrebna. Ampak tukaj pride do vprašanja, kako se sploh preverja specifikacije zračnega orožja, ker konkretno če bi kupil Marauder pištolo, katera ima nazivno izhodno hitrost do 700fps, kar znese 213 m/s, to teoretično presega dovoljeno mejo, medtem ko v rojalu prodajajo enak model brez potrebne priglasitve.
  Zanima me, kam oni sploh pogledajo, v katero kategorijo spada pištola?
 • matjaz
  Posts: 151
  Proizvajalci zračnega orožja vedno merijo hitrost z najlažjimi diabolami. Tako da so dejanske hitrosti zračnih pušk-svinčene diabole- precej manjše. V tem primeru crosman marauder pištola (tovarniško nastavljena)ne preseže 200 m\s. Lahko jo pa naviješ da jo, ampak potem kršiš zakon
 • Danijel
  Posts: 203

  caliber said:

  Zanima me, kam oni sploh pogledajo, v katero kategorijo spada pištola?  Če se ne motim v zakonu o orožju piše,da strelno orožje ki za pogon
  uporablja zrak spada v kategorijo D6(torej tako pištole kot puške),potem
  pa so tu meje,pod in nad omejitvijo.
 • caliber
  Posts: 26
  To že razumem, samo kako oni preverijo ali pištola presega 200 m/s. Najbrž ne grejo fizično izmeriti hitrost izstrelka, nekje morajo dobiti podatke.
 • matjaz
  Posts: 151
  V praksi zgleda takole. Če počneš kaj nezakonitega z orožjem ti ga zasežejo ter dajo na test na kronograf, če preseže 200 m\s sledijo sankcije. Če te pa slučajno ustavijo, pa vidijo da imaš pri sebi, te vprašajo, kaj imaš, ko odgovoriš d je zračna pištola\puška jih ponavadi ne zanima več. Če pa naletiš na začetnika pa spet pregled.
 • caliber
  Posts: 26
  Torej, če si jaz recimo pošljem po pošti iz amerike Marauder pištolo, kaj se bo zgodilo z njo na carini? Bo potrebno plačati uvozne dajatve, bo potrebno pištolo priglasiti?
 • Danijel
  Posts: 203

  caliber said:

  Torej, če si jaz recimo pošljem po pošti iz amerike Marauder pištolo, kaj se bo zgodilo z njo na carini? Bo potrebno plačati uvozne dajatve, bo potrebno pištolo priglasiti?  Na carinski službi ti lahko ocarinijo vse kar presega 23€,vsekakor boš moral predložiti dokument ki ga dobiš pri nakupu iz katerega je razvidna cena in glede na to,da bo to strelno orožje pa boš verjetno potreboval še kakšne dokumente o moči.....,če pa oni to dajo na test pa ne vem.
 • matjaz
  Posts: 151
  Na carini imajo vse potrebno, da orožje testirajo. Če nimaš papirja, ponavadi dajo na test.
 • Tomas
  Posts: 18
  Pozdravljeni, zadnje čase sem brskal malo po informacijah o zračnih puškah in seveda naletel tudi na ta zakon.
  In nisem mogel spregledat, kako neposrečeno je nastavljena ta omejitev 200m/s ali 20J. Če malo pokalkuliram, vidimo, da ni ravno pošteno nastavljen. Sigurno ste že sami pogruntali ampak vseeno, v praksi lahko to pomeni tako: nekdo ima zračno puško v kalibru 5,5 mm in strelja z diabolami recimo JSB jumbo 1,03g s hitrostjo 195 m/s, energija diabole znaša ob izstopu 19,5 J, vredu nič kaznivega. Ta drugi strelja z kalibrom 4,5 mm in diabolami 0,54g s hitrostjo 210 m/s, energija diabole znaša ob izstopu 11,9 J, z  210 m/s pa krši zakon, če nima izpita. Torej onemu, ki lahko z 19,5 J ubije tudi sosedovo mačko ali manjšega psa ni treba delat izpita, ta ki pa z 11,9 J na 15 m ne prebije niti 18 mm iverke pa mora iti delat izpit. Nelogično. Le kdo je nastavljal ta zakon, omejitev energije bi bila popolnoma dovolj, saj je energija tako ali tako pogojena s hitrostjo in maso seveda. če se hočem ukvarjati s FT streljanjem v kategoriji do 16J kjer so hitrosti diabol 230-250 m/s moram delat izpit ali kaj? Nerodna reč, da je le kaj.
 • cinci
  Posts: 184
  Če želiš streljati s 16j v 4.5 kalibru, žal tvoja ugotovitev drži. Lahko pa streljaš s 5.5 kalibrom in potem izpita ne potrebuješ. Sicer je na 50 m padec precej večji, a ima sicer težja diabola vrsto prednosti (veter npr...). S kvalitetno optiko je celo tudi 5.5 v 16j izvedljiva zadeva.
  Če pa seveda razmišljaš o obisku kake tekme čez mejo, pa je edina izbira izpit, saj moraš za obisk Tekem na Hrvaškem, Italiji, Nemčiji,... imeti evropsko orožno propustnico, tudi za 5.5 kaliber.
 • Tomas
  Posts: 18
  Za udeležbo FT tekmovanja je potrebno imeti izpit, če je izhodna hitrost diabole več kot 200 m/s? Ali je izpit samo za državni organ, če te slučajno ustavijo na poti do strelišča?

 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Načeloma na tekmah papirjev na preverjamo, lahko se pa zgodi da nekega dne pride policija... potem je pa hudič in ostaneš še brez puške. Predlagam, da greš na izpit. Ta ni težek, malo je drag, naredil boš 100% - in narediš ga samo enkrat. Potem imaš proste roke glede orožja vseh vrst. Osebno imam vse to porihtano in veliko lažje spim :)

  Zakon je pa posrečen, tako kot večina ostalih zakonov v bananistanu - ta 20J ali 200m/s se v praksi obravnava kot 20J IN 200m/s. Če bi bilo res ali / ali , potem za FT ne bi rabil nič, ker bi se skliceval na Joule. 

  Better safe than sorry pravm jst :)
 • Tomas
  Posts: 18
  Izpita se ravno ne bojim iti delat, res je pa malo drag in ko ga imaš prideš tudi na tisti seznam pri policiji oseba z orožnim listom. 
  Zakon je pa res posrečen ja, kot sem že 4 objave nazaj ugotavljal lahko nekdo z 19J normalno strelja nekdo z 12J pa rabi že papirje, tistega, ki je to nastavljal malo fizika zajebava, s temi 200 m/s so brcnili v temo in nam športnim strelcem zakomplicirali zadevo. Nevem kako lahko to nadzirajo ker se izhodna hitrost z uporabo različnih diabol lahko precej razlikuje. V 4,5 mm kalibru je izhodna hitrost 0,45g diabole lahko precej hitrejša kot 1,05g (JSB beast). Če imam puško nastavljeno na 190 m/s z 1,05g diabolo je vredu če pa dam notri 0,45g sem pa že v prekršku, kako jim lahko dokažem, da uporabljam samo 1g diabole?
  Ja tale 20J ali 200m/s, je pa v resnici res 20J in 200m/s, nobene od omejitev ne smemo prekoračiti, jaz sem si zakon na začetku tudi narobe razlagal.
 • Rok
  Posts: 1,745
  Tomas, ni problema, če se obesite na tole alinejo:
  - iz kategorije D 6. točka, pri katerem je kinetična energija izstrelka na ustju cevi nižja kot 20 J ali hitrost izstrelka na ustju cevi manjša kot 200 m/s do vključno 9. točke v drugo dovoljeno orožje, za katero ni potrebno posebno dovoljenje
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Tomas
  Posts: 18
  To bi šlo, ker v zakonu ne piše nič o tem, s katerim kalibrom ali težo diabole moraš dosegat te omejitve.
  Podobno kot pri CPP, največja dovoljena hitrost je 130 km/h, pa vendarle je 99% avtomobilov sposobnih peljati hitreje od te omejitve, kljub temu niso v prekršku vse dokler ne prekoračijo te omejitve.

  Ko boste imeli čas in možnost, dajte probat s puško katera je nastavljena na 240 m/s z diabolami okrog 0,5g, ustrelit in izmerit hitrost 1g diabole, me zanima kakšna je razlika.

  Hvala
  Lep pozdrav
 • cinci
  Posts: 184
  Za to ne potrebuješ časa in testiranja, ampak navaden matematični izračun. Kinetična energija puške je "neodvisna" od teže diabole (z znanimi manjšimi odstopanji zaradi večjega/manjšega izkoristka).
  Wk= (m*v^2)/2, torej ob tvojih predpostavkah ima puška 14.4jJ, in bi pri 1g bila hitrost cca. 170m/s

  Na izpitu bi se naučil tudi tole..
  Sicer pa je zakonodajalec pobrkal, da negacija za ali ni spet ali ampak in. Hotel je napisati, da so brez priglasitve dovoljene puške, ki imajo kinetično energijo manjšo od 20j in izhodno hitrost manj od 200m/s, priglasitev pa je potrebna, če je ali kinetična več kot 20j, ali možna hitrost več kot 200m/s.
  Strogo po tem je treba priglasit vsako, ki z najlažjo možno diabolo preseže 200m/s...
 • Tomas
  Posts: 18
  Brez skrbi sem že vse preračunal, energijsko formulo dobro poznam, pa tudi v programu Chair Gun pro sem se poigral s številkami. Hotel sem vedet samo, kakšna so odstopanja v praksi, potrdil si da majhna torej super.

  " Strogo po tem je treba priglasit vsako, ki z najlažjo možno diabolo preseže 200m/s..."

  Tole je pa podatek, ki sem ga iskal, in ga v zakonu ni, pa tudi bal sem se da bo v praksi tako.

   Hvala
  Lep pozdrav
 • Rok
  Posts: 1,745
  Citiram:

  Zakon o orožju (ZOro) je kogentni in ne dispozitivni predpis, da bi se njegova vsebina lahko razlagala z interpretacijo intra legam ali kakršnokoli drugo interpretacijo za razlago zakonskih norm. Ker gre za kogentni predpis, je kakeršnakoli interpretacija čez meje točno napisanega prepovedana, analogno kot v kazenskem pravu. Vsak tak predpis je torej potrebno razlagati v skladu z namenom samega zakona. ZOro-1ima v 1. členu določeno, da ureja pravice in obveznosti posameznikov, pravnih oseb in samostojnih podjetnikov v zvezi z orožjem, z namenom varovanja življenja, zdravja in varnosti ljudi ter javnega reda.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • DuleFTDuleFT
  Posts: 59
  Like i said, better safe than sorry :) 

  Pa da je kogentni ali dispozitivni, raje prijavimo in ne bodimo naivni :)

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu