RESTAVRIRANJE puške: nega kovine / barvanje kopita
 • inevern
  Posts: 6
  Pozdravljeni!
  Danes sem po 3letih mirovanje z kašče prinesel puško, ki bi jo rad mal obnovil/restavriral. In sicer na kovini so sledovi rje, les je pa vidno že kar načet od vlage. Zanima me če se je že kdo lotil takega projekta, kakšne masti uporabljat prot rji, s čem se zbrus dol tastara barva oz. če more bit kaka posebna mast za odstrant dol al sam običen brus papir. Kakšne barve morjo bit za kopito, a so to navadne barve za les? Isto tut za lak če je lah za les nasplošno al more bit kak poseben?
  Shratka zanimajo me vaša mnenja, izkušnje in napotki glede tega mojega malega projekta.

  Puška: Diana rws 46
 • ŽigaŽiga
  Posts: 39
  Kovinskih delov ni mogoče popraviti z oljem, res je da malo rje že gre stran lahko z brunoxom, lahko z balistolom in drugimi protikorozijskimi olji, površina pa ostane rjava in načeta v vsakem primeru. Tako da glede tega se splača kontaktirat puškarja ki bo kovino zbrusil in spoliral ter dal brunirat da bo vsa površina gladka in črna kot je bila. Les je pa najbolje popolnoma zbrusit in glede na to da je še original barva je tudi za pričakovati da je ta barva globoko vžrta. Zato je potrata časa kopito toliko zbrusiti da se razbarva in tudi oblika se lahko precej spremeni. Najbolje je z dokaj grobim paprijem za kovino (okoli 250) odstraniti ves lak oz. samo obrusiti površino tako da ta plast gre in da ostane gol les prepojen z barvo. Papir za kovino je pa zato boljši ker je mehek, lahko upogljiv in predvsem zelo trpežen. Seveda pred tem tudi priporočam za popravilo udrtin da popraskaš notri po udrtini z nečim ozkim in ostrim samo da se odstrani lak in da se površina notri čim manj spremeni, potem pa zmočiš cunjo, jo položiš čez udrtino in gor daš vroč likalnik za kratek čas. Tako para prodre v les in vlakna zmehča in razširi. Nekatere udrtine lahko na tak način zginejo, nekatere pa postanejo samo bistveno manj globoke. Je pa priporočljivo da je okoli lak še neodstranjen da ščiti nepoškodovan les pred paro in vročino. Potem samo malo bolj pobrusiš še med odstranjevanjem ostalega laka ko so udrtine popravljene in za naslednjo fazo brušenja uporabiš papir 400 ali več, na koncu pa še jekleno volno za res gladko in čisto površino. Za narezane dele pa priporočam da jih ne brusiš ampak da jih potem ko je ostalo zbrušeno samo previdno zdrgneš in ravno prav poglobiš z majhno pilo, je pa res da je to zelo dolgotrajno in zahtevno delo. Posebno pozornost potrebuje tudi les okoli gumi kape, ker lahko hitro preveč odbrusiš in potem postane kapa grdo prevelika. Zato jo je najbolje pustiti na kopitu in dobro oblepiti ter previdno zbrusiti okoli kolikor gre. Uporabo električnih brusilk pa tudi odsvetujem ker lahko tako hitro pokvariš obliko in na mnogih predelih odbrusiš preveč lesa.
  Potem ko je zadeva popolnoma brez laka pa priporočam da izbereš malo temnejšo barvo kot je originalna, ker lahko pri svetlejših barvah zadeva postane lisasta zaradi neprekrivanja. Dobre so pa katerekoli akrilne barve za les, samo da jih je treba dobro razredčiti in nanašati z bombažno krpo v vsaj 5ih tankih slojih, kar se da enakomerno. Če ponekod rata zaradi novih nanosov pretemno enostavno zbrusiš z jekleno volno in še enkrat na novo narediš dokler ni vredu. Predvsem pa ne pozabi očistiti vsega prahu iz kopita ker lahko to popolnoma pokvari rezultat. Potem naj se suši vsaj en dan preden naneseš prozoren lak za zaščito lesa in barve. Tukaj se je pa vsaj pri meni najbolje izkazal lak za parket in tudi vseeno je če vzameš glanz finish ali matt finish, samo da je tudi to dobro razredčeno, tako da se lepo nanaša s čopičem in da po nanosu zginejo linije ščetin od čopiča. Tukaj pa več kot 3h tankih nanosov ni potrebno narediti. Po lakiranju pa naj miruje še en dan na suhem in na toplem, potem pa bo pripravljeno na sestavljanje in uporabo.
  Na tak način sem sam obnovil že kar nekaj kopit iz bukovega lesa in lahko zagotovim da je to dolgoročna rešitev. Lahko pa tudi priložim slike obnovljenih pušk.
 • inevern
  Posts: 6
  Sepravi kovino bom kar z balistolom, les pa pol najprej udrtine popravm tko kot ste napisali, pol pa zbrusm dol z brus papirji do golega lesa, pol pa 5 šusov pa po kok časa ~ se more sušit?(mogoče kako razmirje razredčila-barve kako gosto mora bit?), nakonc pa sam 1 šus laka za parket? al jih dam več pa zbrusm mal vse razn tazadnjega sloja? Mogoče če veste firmo laka pa barv? Pa glede teh uzorcev, a ni kake druge fore, npr. vroča voda pa plastična ščetkica al kej tazga? ker z pilo bi poslabsu zadevo.. brez da bi zbrusu pa nemorem pustit?

  Bi se dal da bi mi pokazal kako slikco, pa točn odtenk barve povedali, kolk nanosu,..
  V mislih sem imel pa tale odtenk oz. kaj podobnega.
  IMG_8464.jpg
  1024 x 289 - 77K
 • inevern
  Posts: 6
  Pa a kak izdelek za hladno brumiranje pride v poštev, ker bi pri puškarju prišlo v 200e..

 • ŽigaŽiga
  Posts: 39
  Jaz sem nekajkrat probal brunirati z običajnimi tekočinami za hitro hladno bruniranje in sem ugotovil da vedno rata vse lisasto, poleg tega se pa tudi ne drži prav dobro in npr. na zaklepih ali ceveh kjer se jih prijema pri napenjanju gre hitro vse dol do gole kovine. Ta komplet bi mogoče lahko bolje deloval, ne želim pa nič garanterati ker je verjetno postopek zelo podoben, samo da razmaščevalec pride že zraven, jaz sem pa vedno uporabil običajen izopropanol za razmaščevanje. Tako da po mojih izkušnjah je to bolj za polepšati obdrgnjene glave vijakov ali pa za kako manjšo prasko da je manj vidna. Glede vročega bruniranja pa predlagam še da se pozanimaš pri puškarstvu Šteh kjer bo zelo verjetno okoli 100€, predvsem se pa na ceni zelo pozna če zadevo prej do konca razstaviš in prineseš samo te večje dele katere je potrebno brunirat.
  Glede kopita pa vem da pile za les odpadejo pri teh narezanih delih, v mislih sem pa imel te najmanjše in najbolj nežne pile za modelarstvo npr. tako da lepo in enakomerno čisto malo odbrusijo in ob uporabi pravilne tehnike lahko nastane še bolj enakomeren in izrazit profil. Ampak vseeno to zahteva ogromno časa in potrpežljivosti, tako da lahko tudi pustiš tako kot je pa pobrusiš samo okoli. Vodo bi pa odsvetoval ker se bo les zagotovo napil in preden bo spet dovolj suh za barvanje in lakiranje lahko dolgo traja, poleg tega je pa tovarniški lak preveč kvaliteten da bi šel z vročo vodo in ščetko stran. Para za ravnanje udrtin je pa seveda čisto druga zgodba in po tem se les takoj posuši. Pri barvi je pa tako da pravzaprav dokler ni zadeva suha ne veš točno kakšen bo odtenek ker ima tovarniška barva zelo velik vpliv na to, pa še vse akrilne barve za les se vedno spremenijo po redčenju. Tako da priporočam nakup nekaj teh najmanjših lončkov z različnimi barvami in kakršen koli kos gladko obdelanega in dobro sušenega bukovega lesa glede na to da je tudi kopito iz bukovega lesa, potem pa probavaš na temu kosu da dobiš občutek kako se zadeva obnaša. To pa zato ker je po prvem nanosu les samo malo temnejši in več kot je nanosov bolj je barva temna in bližje je odtenku na embalaži te barve. Razredčiti je pa treba toliko da postane barva skoraj tako tekoča kot voda. Odvisno je spet koliko je barva stara in kakšno gostoto ima že od začetka, če ni dovolj razredčena se pa vlečejo temne črte povsod, ki se tudi zelo hitro zasušijo, tako da se jih niti ne da razmazati pravočasno.
  Predvsem pa priznam da sem od začetka na poceni kitajskih puškah odkrival to metodo in jo izpopolnjeval, potem sem se večinoma znebil te poceni robe in začel obnavljati malo boljše zadeve kot je bila BSA stutzen, zelo stara Diana m. 52, Trail NP XL, SMK 78 na CO2, itd... Predvsem želim s tem povedati da se tega ne da naučiti takoj in da rabiš precej časa da vse stvari poizkusiš in izboljšaš postopke. Slike pa tudi pridejo v kratkem :)

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Tagged

Novo v Rojalu