Plašilna pištola (signalna pištola)
 • tomaz123
  Posts: 48
  zdravo!
  Mene pa samo zanima ce za plašilno orožje ali signalno...itd potrebuješ bilo kakeršno dovoljenje vem da moraš biti polnoleten ampak nevem pa ce dovoljenja ker si bi mogoce jo nabavil (Voltran-ekol-special 99 9mm shiniy) in kakšne nasvete.

  hvala!


 • Za plašilno ne potrebuješ papirjevm, za plinsko pa. To kar imajo v Rojalu je mislim da plašilno/signalno orožje. Za plinsko potrebuješ še tečaj, potrdila in priglasitven list.
 • Rok
  Posts: 1,745
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • tomaz123
  Posts: 48
  hvala za imformacije! samo na rojalu na spletni strani piše da za nakup  je pogoj 18 let samo mislim da bi blo pametno da napisejo da moras imeti priglasitveni list.....  to piše pri  pištoli voltran-ekol-asi submachine 9mm auto.
 • Rok
  Posts: 1,745
  Ni potrebno imeti priglasitvenega lista ker ni plinsko orožje. Izhod plinov ima na vrhu cevi, torej, je plašilna/alarm pištola.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • tomaz123
  Posts: 48
  aha... torej je plinsko orožje tisto ko je večje od 6mm  in ima izhod plinod na vhu cevi.
 • tomaz123
  Posts: 48
  Če piše samo pogoj nakupa 18 let to pomeni da ne potrebuješ priglasitvenih listov?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Plinsko je tisto, ki je večja od 6mm in ima izhod plinov skozi cev (ne na vrhu).
  Če piše, da je pogoj samo 18 let, ni potrebno nobenih dovoljenj.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • tomaz123
  Posts: 48
  ok hvala!
 • tomaz123
  Posts: 48
  Samo zanima me še kako jo čistiš in š čim je najboljše (Ekol firat magnum 9mm) .
  hvala!
 • Hej ljudje,danes sem si dal duška z eno zadevo...ker je bilo ravno govora o čiščenju pištol se to nanaša na vse,ki imate mogoče doma co2,plinske/signalne replike ali tapravo orožje v nikelj ali chrom verziji finiša barve. Sam sem to poskusil na svojem 9mm Smith&Wesson plinskem/signalnem revolverju v satin nikelj barvi...imam ga že 9 let in je nikelj nekako potemnel,sploh tam kjer grejo ven smodniški plini,torej okrog izhoda bobna in na prehodu na cev je bil pošteno črn...ugotavljal sem kaj naredit,Ballistol sprej ni pomagal glede barve le pri čiščenju...mogoče bo komu smešno ampak padla mi je ideja ko sem v trgovini z barvami zagledal tubo-polirno pasto Purol ki jo dela naš Kemostik,sicer je univerzalna za poliranje kovin kot je baker,krom,nikelj,medenina. No za bora dva evra sem dobil zadevo ki me je pustila brez sape :)...pasto sem dal na bombažno krpico in začel polirat revolver...najprej je mesto poliranja kar potemnelo in zdelo se mi je da gre dol barva ampak se nisem dal :)...drgnil sem kako uro in rezultat...revolver je dobil tak izgled kot da je v stainless verziji :) sveti se kot da je kromiran. Treba je včasih malce eksperimentirat. Torej dajem vam idejo če ima kdo enako željo poboljšat izgled svoje replike. Lp vsem :)
 • Tomaž123,vem da ti je ta naš zakon o orožju nerazumljiv,še meni je pa ga dokaj 'razumem' na tem področju,no da skrajšamo za nas ki to normal razumemo,vse pištole od 6mm pa do 9mm z pregradami v cevi so signalne/plašilne pištole-to kar piše v ZORO-tu je navaden uradniški zmazek...hočeš dokaz da je temu tako? Poglej kaj rabiš za nabavo 26,5mm raketne pištole na signalne naboje-le starost 18 let. Zdaj razumel :)?
 • Ja sem razumel heheh kupil si jo bom za novo leto... da bom malo streljal samo ko cev čistiš daš kakšno olje na palico za čiščenje in kako pogosto?Ker nevem bil bi bil zelo vesel vsakega odgovora :) in katero priporočate

  hvala! :)
 • ŽigaŽiga
  Posts: 39
  tomaz123 said:

  Ja sem razumel heheh kupil si jo bom za novo leto... da bom malo streljal samo ko cev čistiš daš kakšno olje na palico za čiščenje in kako pogosto?Ker nevem bil bi bil zelo vesel vsakega odgovora :) in katero priporočate


  hvala! :)


  Splačalo bi se čistiti seveda z oljem, po vsakem streljanju, razen če ne sledi v kratkem še eno streljanje, predvsem pa pred skladiščenjem. Namreč vse saje in ostanki smodnika na vlagi tvorijo kislino, po domače povedano, katera dokaj hitro požre bruno in načne zlitino. Pri kalibru 6mm je tudi treba paziti na strelivo, ker razni "made in BIH" naboji so polnjeni s črnim smodnikom, ki še dodatno packa vse dele, in ga je bistveno težje očistiti kot NC smodnik, ki se nahaja v npr. dolgih RWS nabojih. Za kratke nisem siguren. Glede 8 in 9mm je pa vseeno katero strelivo si izberete. Kar se pa tiče glede izbire pištole, jaz osebno odsvetujem vse kar je pod 50 evrov, ostalo je pa odvisno od zahtev in pričakovanj kupca. Velja pa pravilo: "več denarja, več glasbe" oziroma več denarja, več zmogljivosti, kvalitete in zanesljivosti. 
  Pa vso srečo pri nakupu.
 • Hvala za nasvet :D te pištole 8mm-9mm imajo pok kot resnične pištole? Mislim da se za iztreljevanje 15mm raket bolj splača 6mm ... Kot pa 9mm ker je strelivo bolj drago... Je boljše da si kupim revolver za začetnika kot pa npr. Sig sauer,baretta...
 • Tomaž123 takole ti bom dal nekaj nasvetov iz lastnih izkušenj,kar se tiče čiščenja in mazanja orožja,torej 6mm ali 9mm pištol ti toplo priporočam preverjeno zadevo,olje in sprej Ballistol. Po vsakem večjem streljanju naj bi sledilo čiščenje cevi in vseh delov pištole vključno z mazanjem cele pištole na koncu,sploh pa če jo misliš shranit za dlje časa,to bo pomagalo proti vlagi,rjavenju cevi,delov in ti zagotovilo da bo pištola lepo delovala ko jo boš potreboval...nekdo je že omenil razne 'made in BiH' naboje,in tu ti lahko zagotovim da jih ne kupujem-pacajo cev,smodnik 'počrni' vse kar je v stiku z njim,skratka ne kupuj nič razen RWS,GECO,UMAREX,WALTHER sploh pri 9mm P.A.K. nabojih. In še to,imel sem že vse vrste pištol v raznih kalibrih,tudi revolver RECK ki ti ga priporočam če se odločiš za 6mm varianto...glede 8 in 9mm pištol je pa tako,sicer imam sam dovoljenje odkar je to postalo 'plinsko orožje' ker če hočeš streljat rakete rabiš tako ki nima plombe v cevi,in če jo boš uporabljal samo za novoletno streljanje pol ni problema,le ne na javnih mestih ker če pridejo mimo modri angeli boš obravnavan za posest orožja! Pa še glede pokanja 9mm nabojev,narejeni so tako da indentično prikažejo pok in delovanje kot pri strelnem orožju,torej brez zaščite sluha(čepov,glušnikov) in zaščitnih očal-ker tulci letijo ven iz 9mm pištol te lahko komot zadanejo v oko...torej previdnost. Pa če nisi seznanjen z varnim rokovanjem 9mm pištol kot si naštel...Beretta,Sig Sauer...ti uporabo odsvetujem! Naboji,sploh tisti kvalitetni kalibra 9mm P.(parabellum)A.(ammunition)K.(knall) so praviloma nekje cenovnega ranga krogelnih nabojev,torej drag šport :). Če te še kaj zanima le z besedo na dan,nekaj let izkušenj na tem področju mi je dalo marsikatero izkušnjo.
 • In glede cenovnega ranga signalnih pištol,res je da se kakšen 6mm revolver dobi že za 30eur a je kvaliteta dobesedno na psu,sploh če si želiš zadevo imet dlje časa in ne samo za eno sezono...recimo RECK(Umarex),ROHM bi bila pametna izbira in kvaliteta,cena pa nekje od 80-90eur. 9mm pištole so pa v večji meri indentične replike pravega orožja v vseh pogledih,izdelava,delovanje,teža,videz...in imajo seveda svojo ceno-računaj od 80 naprej pa celo do 250eur kot sem dal za svojega Waltherja PK380 ki ima zaklep iz jekla kot pravo orožje. Sicer ti pa priporočam da začneš pri kakem 6mm revolverju ali pištoli in šele ko si nabereš nekaj izkušenj prestaviš na 9mm. Izbira je pa seveda tvoja.
 • http://bock.si/product_info.php/products_id/445,http://bock.si/product_info.php/products_id/687

  http://www.rojal.si/si/shop/plasilne-alarm-pistole/plasilne-alarm-pistole/voltran-rohm-rg300-6mm.html

  ...evo to pa prodaja Rojal.si da še malce reklame naredim :). Tomaž,upam da sem ti kaj pomagal,drugače sem pa na voljo še za kakšen nasvet.
 • ooo super! hvala za nasvete! :) http://www.rojal.si/si/shop/plasilne-alarm-pistole/plasilne-alarm-pistole/ekol-viper-2-5-shiny-chrome-6mm.html Zelo mi je všeč tale... zamo zanima me pa kvaliteta pa to. 

  Ko ste omenili da so naboji priporočljivi RWS,GECO,UMAREX,WALTHER sploh pa pri 9mm P.A.K

  Lani sem šel z prijatelji za novo leto malo v mesto is vsem videl in slišal kako so streljali z 9mm pištolimi.Pa me zanima ce je to zakonito? Lahko tudi streljaš med letom ko ni novoleto? Tale ballistol cev naj kar z ročko za čiščenje cevi ali kako drugače?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Ozkursan naboji so malenkost močnejši od Geco/RWS. Ostale lastnosti so enake.

  Lahko se poka celo leto, saj to ni pirotehnika. Tudi pirotehnika se lahko poka celo leto, razen izdelki katerih glavni efekt je pok, je dovoljen samo tiste 3 (ali 2) dni.

  Seveda so še vedno tu zakoni, kot so, da se ne sme pokati po 10. uri, ne poka se na mestu, kjer se zbirajo ljudje...
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Ekol viper revolverji so nekje srednjega cenovnega razreda,proizvajalec je Voltran,Turčija..torej bi bila kar pametna izbira,Ozkursan 9mm P.A.K. naboji je tudi turški proizvod,je vredu ampak se ne more primerjat z Geco,Walther ali RWS na noben način(polnitev,izdelava,smodnik). Hja rekel bi da tisti tvoji prijatelji niso imeli dovoljenja(priglasitvena ali orožna listina) pa tudi če bi jo imeli se signalne/plinske pištole vseh kalibrov-od 6mm pa do 9mm ne smejo uporabljat in nosit na javne prireditve in javna mesta-torej enako kot velja za pirotehniko...ampak okej,bilo je novo leto in niso ravno preverjali kar je sreča. Se pa orožje za signalizacijo-torej 6mm pištole,revolverji lahko uporabljajo celo leto,ravno tako kot pirotehnični izdelki(rakete,ognjemeti) vendar seveda ne po 22 uri ker s tem kršiš javni red in mir. Enako lahko uporabljaš 15mm pok naboje(rakete za na pištole) ker spadajo v tehnični razred T1-uporabljajo se naprimer za odganjanje ptičev in signalizacijo v gorah,na jezerih in je uporaba dovoljena celo leto. Ballistol je olje ki se nalije oziroma naspreja v cev orožja po vsakem streljanju da se očisti od ostankov smodnika in premažejo vsi deli da se zaščiti pred rjo in vlago...taka zadeva je...BALLISTOL olje, 50 ml, Bock,Orožje :: Pripomočki :: Čiščenje, vzdrževanje orožja :: Sprej Ballistol 200 ml - MSHOP Army Shop

 • Rok,se opravičujem :) Ozkursan 9mm P.A.K. naboji so res malce močnejši od Geco ali RWS ampak so me kar presenetili tudi naboji 9mm Geco flash bang-testiral in udari ven rdeči flash efekt ene 20cm iz cevi pa še rdeča barva naredi super efekt,sploh ponoči :)
 • Rok
  Posts: 1,745
  Pri nas imamo obične Geco, uvoznik diktira ceno in stanje 19,90 eur in ni nobene razlike, razen to, da smo ugotovili, da so malenkost šibkejši, ampak za ušesa zanemarljivo.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Rok,koliko imam izkušnje z raznimi znamkami 9mm P.A.K. nabojev se nekako držim Geco pa RWS,imel sem enkrat ene Fiocchi salve blank 9mm pa so se samo precej kadili pa pacali cev da je blo joj :),tudi kvalitetno strelivo pripomore k boljšemu delovanju pištole sploh pa imaš po streljanju manj čiščenja,recimo naboji Walther skoraj ne puščajo veliko smodniških ostankov,je pa to menda NC smodnik in ne črni kot pri recimo RWS. Kar se pa ušes tiče je pri vseh znamkah treba imet vsaj ušesne čepe,ker ko spraznim moj plinski Zoraki 917 T z 17 naboji v magazinu brez zaščite sluha sem nekaj minut čisto gluh haha :),9mm para ušesa na polno!
 • Če pa hočes smetano od 9mm PAK nabojev, boš moral poseči po Prvi partizan nabojih (čisto izgorevanje in močna polnitev), samo dobil boš jih pri nas težko.

 • Hvala za nasvete!

  http://www.rojal.si/si/shop/plasilne-alarm-pistole/plasilne-alarm-pistole/ekol-special-99-shiny.html Tale pištola je pa zelo poceni.... cenejša od ekol viper 6mm ampak je 9mm pa me zanima če je vredu pištola ali je slabo narejena? Tale ballistol to stvar naspricaš v cev orožja in postimo 1 dan in potem z krpo pobrišemo to sem prebral na spletni strani ali lahko tudi kako drugače? Teli naboji so pa lahko zelo nevarni Geco flash bang ce to nekomu v glavo ali drugam lahko posti hude posledice.... Je pa res da lepo izgleda :D 
 • Tale Ekol special 9mm je kvalitetne izdelave vendar če bi hotel z njo streljat rakete te moram razočarat-z njo ni možno ker je plašilna/alarmna in ima plombirano cev,zato tudi nižja cena,čeprav se za malce višjo ceno,nekje 70eur dobi že plinska/signalna. Za Ballistol sprej in olje nimaš kaj zgrešit,tako kot si zapisal,prešpricaš cev in vse dele ter pustiš en dan,nato prebrišeš in to je to. Kar se pa tiče 9mm Geco flash nabojev je stvar taka,imajo 'flash' efekt ob poku-ven se pošteno zabliska v dolžini 20cm in seveda je nevarno,kot so nasploh nevarne 9mm plinske pištole-če bi jo komu prislonil na glavo ga ubiješ,tako da ti je jasno zakaj so v kategoriji orožja...nikakor se ne smejo uporabljat na razdaljah meter ali manj! Z svojimi 9mm plinskimi pištolami ravnam kot z strelnim orožjem,osebna varnost in varnost drugih je zmeraj na prvem mestu!
 • Se popolnoma strinjam z tabo! Sem tudi član strelskega kluba in poznam malo v rokovanju z orožjem. Zanima me pa še če je zoraki M906 plinsko orožje? Všeč mi je ker je majhen ampak dobro izdelan. imajo v rojalu ballistol? Samo na spletni strani ga nimajo zato predvidevam da ga nimajo. Kakšna pa je razlika v P.A in P.A.K
  nabojih?
 • No potem ti nimam kaj razlagat kako se ravna z orožjem. Zoraki M906 je plinsko orožje,če ima prosto cev,če je nima je pa plašilno/alarmno. Ker naj ti povem da obstajajo skoraj vse 9mm pištole v plinski in plašilni varianti,odvisno za katero državo so delane oziroma uvoznika...imam 3 polavtomatske plinske pištole-Zoraki 917 T(replika Glocka 17),Ekol firat magnum(replika Berette 92FS) in licenčni revolver Smith&Wesson chiefs special  v .380 oziroma 9mm kalibru-vse proste cevi. Ker je pa tako,v naših športnih in lovskih trgovinah se prodajajo prosto le plašilne/alarmne 9mm pištole blokiranih cevi-pogoj je le starost 18 let,sicer se lahko naročijo tudi plinske a za to rabiš potrdila kot ti je naštel oziroma poslal link Rok. Sam imam listine a se mi ne da ukvarjat z našimi uvozniki ker pištolo čakaš tudi po en mesec,lepo jo naročim iz Nemčije in je za nekaj dni pri meni :) brez problemov. Za Ballistol moraš pa vprašat Rojal,mogoče ga celo imajo,drugače ga ima pa večina trgovin z lovsko,športno in ribiško opremo pri nas. Vprašal si za razliko med P.A. in P.A.K. naboji a ne razumem kje si to prebral,obstajajo le P.A.K. v 8 in 9mm.
 • Aha... Bi se mogoče kako dalo da bi se tegale zorakija dobilo da ne bi treba imeti priglasitvenih listov kot ostale slepe pištole ki niso plinske? Ker mi je zelo všeč....
 • V Rojalu, so vse te pištole mislim da PLAŠILNE.
 • Ok. Ker bi si jo naročil to pištolo samo nočem da je plinska ker nimam papirjem za to. :)
 • Aha sem zvedel da imajo tudi plašilno verzijo! In da se lahko cev čisti z strojnim olje je to res?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Za čiščenje je res boljši Balistol, ker je bolj agresiven. Strojno olje pa služi kot zaščita ter za regularno čiščenje cevi pri pravem/zračenm orožju.

  Imamo tudi Balistol.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • aha... hvala!
 • Če pa hočeš pištolo pred daljšim skladiščenjem zaščititi jo premaži z Ballistol oljem. To olje je pravzaprav za 1001 namen :)...tudi sam nisem vedel da je uporabno tudi za mehčanje in zaščito usnja,zadnjič sem tako premazal svoje holsterje-toke za pištole in debelo,trdo usnje je čez nekaj dni postalo mehko kot maslo :)
 • Aja glede plašilnega 9mm Zorakija,kupi model 917(kopija Glocka 17),lepo leži v roki,ni prevelik in predvsem mu je kvaliteta brezkompromisna..imajo ga tu v Rojalu in ne rabiš nobenih priglasitvenih listin ker je pištola plašilna/alarmna.

 • A se kdo kdaj vpraša zakaj je tako da v zakonu o orožju piše da so pištole kalibra večjega od 6mm ki imajo izhod plinov skozi cev plinsko orožje,recimo raketna pištola kalibra 26,5mm na poštene tulce je pa dovoljena vsem nad 18 let? To je tako kot da bi moral imet papirje za orožje kalibra 9mm,za kaliber 50mm,ki je malce manj od topa pa le polnoletnost :),Rok kaj meniš o tem?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Nisem ravno seznanjen, kaj pravi zakon glede "navtičnih" pištol. Imate link do zakona?
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Žal nimam linka do zakona oziroma koliko sem seznanjen je to res oprema v navtiki ampak če smo precizni je tudi 9mm signalna pištola navtična oprema saj je z priloženim nastavkom uporabna za signalizacijo v gorah,na morju,jezerih...torej nikakor ni primerjave med 9mm in 26,5 kalibersko signalko-po moči oziroma kalibru,vendar je ZORO ne omenja kot plinsko orožje,ziher sem da je ta naš zakon 'skropucalo' in napisan le na pamet,sploh če gremo po tem da se 6mm signalka enostavno spremeni v plinsko orožje-6mm plinske naboje imam doma :),verjetno pa bi se našlo še kaj. Vse skupaj mi gre že pošteno na živce in menim da sem tečaj in vse plačane takse za plinsko orožje delal le za polnjenje državnega proračuna,žal.
 • Rok
  Posts: 1,745
  To čisto na koncu seveda drži. Pa tudi glede 6mm. Saj pred 2004 (če se ne motim), je enako veljalo za 9mm (in 8mm). Plinska pištola je bila plinska takrat, ko si v njo vstavil plinske naboje, drugače pa je bila to štartna (torej prosta cev ne glede na kaliber). Po tem pa so rekli, da je plinska tista, ki ima prosto cev in večja od 6mm. Plinski naboji pa so bili vedno (in so še vedno) na voljo samo z dovoljenjem (v Sloveniji seveda)...

  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Ja Rok razumem zadevo,samo kako potem zakon razlaga plinsko pištolo če imam recimo 6mm plinske naboje v pištoli kalibra 6mm ki je legalna? Malce zapleteno ne? Itak pa da jih nabavljam z dovoljenjem,plinske 9mm namreč,a vseeno...6mm plinskih zakon ne omenja :) torej kako? Je dovoljeno ali ne?
 • http://www.versandhaus-schneider.de/popup_image.php/pID/21390 Za takšne sprašujem,6mm samo plinski,dovoljenja ne rabim predvidevam vsaj?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Smešen je bil razlog leta 2004, ko je bila sprememba, da več od 6mm ne sme biti prosta cev, ker je to plinsko, da v 6mm itak ni plinskih. Takrat je Tomo Avbar prinesel 6mm plinske naboje in pokazal, da to ne drži, a je bilo vseeno.

  Sicer ne vem, kaj točno pravi zakon glede samih nabojev. Verjetno pa ne omenja kalibra ampak pravi, da so plinski naboji možni nakupa samo z dovoljenjem - to je za preverit.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • 6mm plinskih nabojev zaenkrat v Sloveniji ni,sem preveril po trgovinah pri nas,sem jih pa nabavil v Nemčiji brez problema. Hja verjetno so mislili da tako majhen kaliber ne more naredit posebne škode v samoobrambne namene(kar ne bi čisto držalo če mislimo da ima boben enih 6mm revolverjev tudi po 8 nabojev in če izstrelimo zaporedoma 8 plinskih je to plina ziher za dva,tri 9mm) ali pa so zakon napisali čisto na pamet,kar bi prej verjel :),vglavnem če imaš 6mm signalko in 6mm plinske naboje se ni potrebno obremenjevat ker nisi v prekršku če se držimo črke zakona. Upam samo da se ZORO čimprej spremeni oziroma popravi na stanje pred letom 2003 glede 9mm signalnih pištol,predlog sem dal tudi sam na MNZ oziroma vladnem resorju za to,mogoče uspe če bo kaj zdrave pameti :),če ne drugače naj pa vsaj spremenijo postopek in zadevo uredijo kot je to recimo na Hrvaškem,brez izpitov pa nepotrebne papirologije,le prijava na pristojni policijski postaji z računom kupljene pištole. Upamo :)
 • matjaz
  Posts: 151
  Pri nas se orožna zakonodaja ne bo spremenila-kvečjemu na slabše-še bolj restriktivno. Moraš se zavedat, da država(politiki), ki se bojijo svojih državljanov (kar je značilno za komunistične sisteme, kjer vlade delajo proti ljudem, ne za ljudi) ne bodo dovolili večje oboroževanje ljudi, ker je potem narod nevaren-možnost upora. Je pa zanimivo, da lahko v Avstriji brez problema kupuješ naboje .22 lr. So  prosti prodaji. Še pred leti (nisem točno prepričan cca 20-25 let nazaj) So bile puške kalibra .22 lr prosto dostopne v Avstriji osebam nad 18 let. Potem so spremenili zakon, da to orožje spada v orožni list. Vsi ki so ga pa že imeli, so ga samo priglasili-tako kot pri nas za zračne puške nad 20j, ko se je spremenil zakon- a so pustili prosto nabavo streliva .22 lr. tako da v Astriji brez problema dobiš ta kaliber pri njih. Tudi plinski nabolji niso problem- je pa res da Avstrijska, ter Nemška oblast dela dobro za ljudi zato nimajo skrbi s kašnim "puntom" kar za našo državo nebi mogle reči!
 • Rok
  Posts: 1,745
  @matjaz, zadnji stavek je kar logičen, ja.

  @zdravc666, nakup plinskih nabojev ni v prosti prodaji, torej za 6mm plinske naboje je ravno tako potrebna papirologija.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Matjaž te razumem,ampak vladi se ni treba bati ljudstva saj delajo za dobro vseh nas :). Rok,zakon omenja le 9mm plinske pištole,6mm pa ne torej je za strelivo enako ali se pač motim :)? Če razumem vsa ta skropucala naših uradnikov seveda ker recimo to vem da moram za vsako naročilo/nakup 9mm plinske pištole in CS plinskih nabojev pokazati listino,6mm pa ni v tej kategoriji,oziroma jih naše trgovine nimajo na zalogi,itak vse naročujem iz Nemčije-tam pa seveda je vse prosto dokazil razen osebne izkaznice,seveda potem to pri nas priglasim da imam mir. Matjaž,kar se pa upora tiče je pa itak možen in tudi bo,samo daleč od tega da bo z registriranim in legalnim orožjem,še vedno prevladuje orožje na črno,torej restrikcija gor ali dol,ni tako?
 • Rok
  Posts: 1,745
  Ni čisto tako, 18. točka 4. člena ne omenja kaliber, tu po mojem zavzema tudi 6mm.
  lp, Rok

  http://www.rojal.si - Spletna orožarna
  http://wiki.rojal.si - Wikipedia orožja
 • Mislim, da je to z 6mm omenjeno v enem od dodatkov k zakonu o orožju. Katerem natančno žal ne vem.

Pozdravljeni, obiskovalec!

Za uporabo foruma morate biti najprej prijavljeni v www.rojal.si nato pa kliknite na svoje ime pod tem besedilom.

V diskusiji sodelujejo

Novo v Rojalu